Две години след трагедията край Своге: Пътят остава опасен

При инцидента загинаха 20 души, а 10 бяха ранени

25.08.2020 | 14:06 Редактор: Виктория Гетова

Днес се навършват 2 години от тежката катастрофа с автобус край Своге. Трагедията отне живота на 20 души, 13 от които загинаха на място. 10 души бяха ранени при инцидента.

На 25 август 2018 г. автобусът се движи от манастир Седемте престола в посока София. На завой на пътя край Своге водачът на автобуса се удря в два автомобила, излиза от пътното платно и пада в дерето. 

Експертизата доказа, че шофьорът е превишил позволената скорост с 40 км/ч, като се е движил с 50 км/ч. Пробите от асфалта доказаха, че настилката е некачествена, като това доведе до редица протести на хората от Своге. Последваха редици протести на жителите на Своге заради лошото качество на пътя. В крайна сметка прокуратурата повдигна обвинения освен шофьора на автобуса, на още 7 души, които са отговаряли за ремонта на отсечката. След трагедията участъкът тук беше преасфалтиран , а мантинелата подменена.

Две години по-късно, въпреки ремонт на участъка от пътя, той продължава да бъде опасен.

"Ограничаването на скоростта не е правилно решение. Това, че сме сложили табела не е гаранция, че всички ще я спазват", коментира Диана Русенова от Европейския център за транспортни политики.

На мястото на катастрофата днес граждани от Своге поставиха цветя в памет на загиналите.

 

Заради ремонт на пътя Мездра – Ботевград цялото движение се отклонява през този маршрут, затова и трафикът тук е изключително натоварен.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК