Манолова за Плана за възстановяване: За 56 млн. лв. тел.112 с Марс ли ще ни свързва?

Предприятията очакват правителството да се организира и да осигури тези пари, каза още тя

21.04.2021 | 10:40 Редактор: Юлия Христова
Манолова за Плана за възстановяване: За 56 млн. лв. тел.112 с Марс ли ще ни свързва?

Господа от ГЕРБ, телефон 112 с Марс ли ще ни свързва за тази сума от 56 млн. лв. Защо в плана няма пари за профилактика, доболнична помощ, електронни здравеопазване, здравна карта и досие? Защо за МВР болница и други има, а за Национална детска болница няма пари? Къде са парите в плана за туризъм и транспорт и за справяне с демографската криза и неравенствата? Това попита в декларация на парламентарната група "Изправи се! Мутри вън!“ от трибуната председателят на групата Мая Манолова.

Тя заяви, че групата настоява Националният план за възстановяване и устойчивост, който дава възможност в България да бъдат инвестирани 12,5 млрд. лв. от Next Generation EU, да бъде преработен и внесен в Брюксел в срок до 30 април 2021 г., за да бъдат получени от предприятията и домакинствата буквално през следващите месеци.

Цялата отговорност по разглеждането на плана не възпря премиера Борисов да използва характерните за него трикове и да не се яви в парламента. Но въпреки това, новото Народно събрание ще е на висотата на очакваната от гражданите и бизнеса отговорност, на която очевидно Борисов не може да отговори.

Не, българският парламент няма да излезе в отпуск, няма да си вземе болнични, няма да избяга от поста си, а ще направи и невъзможното планът да влезе в срок в ЕК и то във вид, който е възможно най-добрият за българската икономика и домакинствата.

Според Манолова българските предприятия и Министерството на икономиката  имат готовност да стартират първите процедури за инвестиране на над 650 млн. лв. за индустрията - за технологична модернизация, за цифровизация, за "зелен“ преход, за кръгова икономика.

Предприятията очакват правителството да се организира и да осигури тези пари, каза още Манолова.

Тя посочи, че работодателите, синдикатите, цели браншове и сектори имат сериозни възражения по съдържанието на плана и приоритизирането на дейности, които нямат отношение към стратегическата цел за модернизация, електронизация и „зелен преход“, а представляват просто познатите схеми на властта за усвояване на ресурси. Манолова даде пример за над 2,165 млрд. лв. за саниране, като, по думите й, както досега не успя, така и занапред стиропорът няма да успее да модернизира икономиката. Тя даде и тори пример с общо 700-те млн. лв. здравеопазване, от които в плана – 60 млн. лв. за МВР-болницата, 56 млн. лв. за телефон 112, останалите 600 млн. лв. за ремонт на болници, но не и да електронизация и модернизиране на здравния сектор.

От "Изправи се! Мутри вън!“ настояваме планът да се доработи, като се използват рационалните и здрави части в него,  а средствата, предвидени за отживелици и "аналогови“ мерки се пренасочат към фондовете Технологична модернизация, Зелен преход и Дигитализация. Подкрепяме и искането на социалните партньори за допълнителни средства за ваучерна програма за придобиване на базови дигитални умения в размер на допълнителни 200 млн. лв. С тях 1/3 от работещите ще бъдат обхванати в мащабна ваучерна програма за придобиване на дигитални умения.

Подкрепяме и насърчаването на производството и съхранението  на електрическа енергия от ВЕИ за собствени нужди на предприятията и домакинствата. Експертните оценки сочат необходимост от насочване на ресурс в размер на 700 млн. лв. в това направление.

Манолова призова за постигне на съгласие в парламента в спешен порядък за доработването на Плана за възстановяване и устойчивост така, че да се гарантира националния интерес.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
Марсиянка
преди 2 седмици
г-жа Манолова може да иде да поработи един ден на телефон в 112, та да види после с Марс ли, с Венера ли ще се свързва. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 седмици
Пълни глупости! Трябва да има ограничение някакво, критерии - не може всеки който си науми да е в политиката. А тези, които вече са изпаднали от там да не могат пак да се връщат! Сигнализирай за неуместен коментар