Москва обвини София в лов за вещици, затова гони наши дипломати

Действията на Кремъл са в отговор на експулсирането на двама руски дипломати от България през март

20.04.2021 | 17:50 Редактор: Здравко Черкезов

Русия обяви двама български дипломати за персона нон грата. Действията на Кремъл са в отговор на експулсирането на двама руски дипломати от България през март. Те бяха заподозрени, че са били част от мащабна шпионска мрежа.

Българската прокуратура определи шпионска мрежа като безпрецедентна в новата история на страната. А Москва отхвърли твърденията на държавното обвинение и ги нарече "шоу и лов на вещици".

Двамата български дипломати имат 72 часа да напуснат територията на Руската федерация. Нотата за тяхното експулсиране е връчена на посланика ни в Москва - Атанас Кръстин, след като е бил извикан за разговори в руското външно министерство.

"На 20 април посланикът на България Атанас Кръстин беше призован във Външното министерство на Русия, където му беше връчена нота от министерството за обявяване за персона нон грата на първия секретар на консулския отдел на посолството на България в Русия Н. Панайотов и на първия секретар на отдела по търговско-икономически въпроси на посолството на България в Русия Ч. Христозов", съобщават от министерството.

Действията на Москва са ответна мярка на експулсирането на двама руски дипломати от България миналият месец. Дипломатите от руското посолство в София бяха заподозрени в участие в шпионския скандал, при който шестима българи - настоящи и бивши служители на министерството на отбраната и военното разузнаване, бяха задържани, защото са предавали секретна информация на руското посолство.

От 2019 г. няколко шпионски афери породиха напрежение по оста София-Москва. Редица руски дипломати бяха експулсирани заради скандалите, а Русия традиционно си запазва правото на отговор.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК