Протест под звуците на фолклора: "Българе" и "Чинари" настояват за спешни мерки

Те са пред закриване и на ръба да приключат своята дейност поради финансова несъстоятелност

19.04.2021 | 19:10 Редактор: Искра Ангелова

Под дъжда и под звуците на народна музика двата най-големи и най-стари частни фолклорни ансамбли у нас - "Българе" и "Чинари", протестират с танц. Заради пандемичните ограничения през изминалата година фолклорните формации са пред закриване и на ръба да приключат своята дейност поради финансова несъстоятелност. 

Недоволството е породено от това, че са взети мерки за подпомагане на държавните културни институции и на артистите на свободна практика, но не и на частните професионални танцови трупи и културни организации.

"Повече от 25 години мина от началото на създаването на ансамбъл "Чинари". Един изключително сериозен път, който изминахме и не смятаме да спираме. Вече година, година и нещо се опитваме да оцеляваме със собствени средства. Имаше доста мерки, които бяха пуснати от Министерството на културата, но те не са достатъчни за тези два големи ансамбъла", каза артистичният директор и главен хореограф на ансамбъл "Чинари" - Асен Павлов пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че на свободните артисти е била отпусната субсидия от 4 000 лв.

"А нашите артисти, които са на трудов договор, трябва да ползват други мерки. Всичко вече се изчерпа. Няма как да оцелеем финансово, осигуровките са изключително тежки за нас. Имаме апел към държавата и тези, които биха ни чули - призоваваме да се подкрепят двата най-големи частни ансамбъла в България", допълни Асен Павлов.

"На нас ни трябват средства да изплащаме работни заплати, осигуровки. Това не са малки суми. На нас за една година фонд "Работна заплата" ни е към 700-800 хил. лв. Имаме нужда от подкрепа, която да ни спаси", каза хореографът, създател и продуцент на фолклорен ансамбъл "Българе" Христо Димитров.

А протестният спектакъл ще продължи и през следващите дни на същото място от 09:00 до 13:00 часа до наличието на резултат.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК