Решено: AsraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г. с риск от тромбози

Проф. Ангелов обяви как ще протече ваксинирането с препарата

19.04.2021 | 16:28 Редактор: Десислава Атанасова

Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г., които са с повишен риск от тромбози. 

"Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират със същата ваксина". Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов на брифинг.

 

А тези, които искат да си сложат като втора доза друга ваксина на Pfizer или Moderna могат да го направят, макар засега да няма яснота какъв би бил резултатът от комбиниране на две различни ваксини. 

"Няма такива клинични проучвания до момента. Трябва да завършим процеса на имунизацията по някакъв начин. Това е вариантът, който сме възприели ", допълни още проф. Ангелов.

Това ще може да се случи не по-рано от 84 дни след първата доза на АstraZeneca.

"До 12 седмици е препоръката на AstraZeneca да се направи втората доза. Тази ваксина, която ще се направи с друга ваксина ще има ролята на бустер ефект, която ще подпомогне имунната система. Действително това ще бъде безпрецедентна ситуация за няколко страни в Европа да се сместват тези ваксини. Никой към настоящия момент, не може да каже, какъв ще бъде имунния отговор след имунизиране с втора доза с Pfizer и Moderna", обясни проф. Мариана Мурджева.

Ще се създаде и организация желаещите да получат вторите дози там, където са поставили първата, допълни още здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов. Освен това в началото на месец май има вероятност да отворят отново зелените коридори.

"През май ще могат да се правят по 50 хил. дози на ден", допълни още проф. Ангелов.

Заболелите от Ковид-19 след първа игла могат да поставят втора не по-рано от 6 месеца след диагнозата. Тези, които не желаят да сложат втора доза от която и да е ваксина, няма да се считат за имунизирани и няма да получат сертификат за завършен ваксинационен цикъл.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
забрана
преди 3 години
А за починалите мъже? За тях е много хубава, така ли? Сигнализирай за неуместен коментар