Жълт код за обилни валежи, април продължава с лошо време

Дневните температури ще достигат 10-15 градуса

19.04.2021 | 07:35 Редактор: Никола Симеонов

Април продължава с лошо време. Националният институт по хидрология и метеорология издаде предупредителен жълт код за обилни валежи в почти цялата страна, изключение са североизточните райони.

Очакванията са за количества до около 30-35 литра на кв/м. През деня в отделни райони ще има и гръмотевична дейност. Възможни са и градушки. Язовирите в страната са под постоянно наблюдение заради започналото снеготопене и продължаващите валежи. Водоемите, достигнали 100%  от обема си, се изпускат контролирано.

Минималните температури за сутринта са от 4 до 10 градуса. През целия ден ще се задържи облачно. Вятърът ще бъде умерен от запад, със скорости до 40 км/ч, а по планините - свеж от северозапад. Дневните температури ще достигат 10-15 градуса, в крайните южни райони до 17,18, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Владимира Илиева. 

Над планините ще бъде облачно и ветровито с превалявания от мокър сняг и дъжд. Вятърът по високите части над 2200 м ще бъде засилен от северозапад до 60 км/ч. Максимални температури на 2500 м височина - около -1, 0 градуса, а на 1500 м - до 3, 4. 

Седмицата започва с хладно време, но още в сряда започва рязко покачване на температурите. В четвъртък ще бъде ветровито с валежи над западните райони. В петък ще вали интензивно над западните райони.

Силният югозападен вятър ще топи снежната покривка по планините. В събота и в неделя ще бъде дъждовно, а Добруджа ще бъде притегателен център за гръмотевични бури. 

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК