Битката започва - 1 ден до старта на кампанията за първокласници

В столицата родителите ще могат да записват децата си чрез онлайн платформата

18.04.2021 | 14:20 Редактор: Десислава Атанасова

Броени дни остават до стартирането на кампанията за първокласниците. На 19 април ще бъдат обявени свободните места във всички училища. В столицата родителите ще могат да записват децата си чрез онлайн платформата на Столична община. Подаването на документи ще продължи до 28 май, след тази дата порталът ще бъде затворен.

158 общински училища са включени в електронната платформа на Столична община за прием и класиране на бъдещите първокласници. 

"Тази електронна система за кандидатстване създава възможност на родителя – културно, интелигентно да прочете указанията, да спази правилата и да кандидатства", заяви директорът на 94 СУ Латинка Ковачева.

Столична община е изработила видеоклип показващ всички стъпки за кандидатстването, който е публикуван в ютюб. Начинът за записване е обяснен и в платформата, където това ще се прави. Линк към нея има и на Интернет страницата на Регионалното управление по образование – София град.  

"Важно е да кажем, че те могат да посочат повече от едно желание и да кажем, че се следва принципът на уседналост, който съответно има най-голяма тежест. В случая, това е уседналост на 3 години на прилежащия район на конкретното училище. Естествено, няма никакво ограничение, той да кандидатства и в училища, за които може да е по граничен район, може да бъде съвсем в другата част на града.", обясни началникът на РУО - София Ваня Кастрева.

Освен по електронен път, родителите на бъдещите първокласници ще могат да подават документи и по стария начин - на място в избраното от тях училище. 

"Не трябва да забравяме и че имаме една част от родителите, които трудно се справят с техниката, Някои нямат тази възможност. Нямат вкъщи Интернет, нямат необходимата техника. Но някои от тях, за съжаление, трябва да кажа, че не могат и да четат и да пишат. Те идват в училище, имат тази възможност да си подадат документите и на хартиен носител, а ние от своя страна ги предаваме в електронната система.", припомни Ковачева.

12 115 ще са първокласниците в Столична община през учебната 2021-ва - 22-ра година. Освен в общинските училища, те ще имат възможността да кандидатстват също в държавни, частни, както и в училища към Министерство на културата.

Вижте повече в репортажа Тери Лазарова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК