Харчим парите си основно за храна и много по-малко за облекло и култура

Годишният общ доход на лице от домакинство бележи ръст, но скачат и цените

17.04.2021 | 14:12 Редактор: Тодор Петров

Заради пандемията разходите на домакинствата за хранителни продукти са се увеличили за сметка на изразходваните средства за облекло и обувки. Това сочат данни на Националния статистически институт. С над 20% по-малко харчим и за култура.

С пенсията си Елена едва покрива ежедневните си нужди. Няма възможност да заделя за дрехи и обувки.

"Дрехи съм си купувала втора употреба, сега и такива не мога. Само за храна, аз съм с малка пенсия", споделя жената.

За почивка не смее и да мисли. "Не, направете си сметката с 300 лева как се живее. Добре, че имам деца - и те страдат, но ми помагат", откровена е Елена.

По данни на НСИ, разходите за храна през 2020 г. са се увеличили с над 2% спрямо предходната година. Харчили сме по-малко за дрехи, обувки и култура. 

"Хората икономисват за глада, повече средства за храна, без култура, това води до понижаваща линия. Икономиката зацикли, гладът идва", коментира председателят на Русенска стопанска камара - проф. полк. д.н. инж. Красимир Ениманев.

Статистиката сочи още, че годишният общ доход на лице от домакинство бележи ръст. Растат обаче и цените. А най-голямото перо в приходите на домакинствата остават работните заплати от трудов договор и пенсиите.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
7 rate up comment rate down comment 0
Тити
преди 2 седмици
"Доходите растат"- КОЙ Е ТОЗИ КОЙТО СМЯТА, ЧЕ ДОХОДИТЕ РАСТАТ? ДОХОДИТЕ НЕ РАСТАТ, А НАМАЛЯВАТ, СЛЕД КАТО ИМА ПОКАЧВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ, ЛЕКАРСТВАТА И ДРУГИ СТОКИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ И ТО НЕ С 2% ! ЛЕКАРСТВАТА СА С НЕКОНТРОЛИРУЕМИ УВЕЛИЧЕНИЯ И АПТЕКИТЕ ПРОДАВАТ ДОРИ МАСКИ - PFF2 на цени почти на 300% увеличение. Лекарства, които в една пандемична обстановка, би трябвало да бъдат достъпни до всички хора и най-вече за тези с ниски доходи - трябва да платят около 280 лева за лекарствата! Сигнализирай за неуместен коментар