Футболен мач или заседание: Скандали белязаха днешната работа на парламента

Тошко Йорданов от ИТН нарече Борисов "Джипка бибитка"

16.04.2021 | 18:36 Редактор: Никола Симеонов

Безпрецедентни скандали и сцени, достойни за футболен стадион, в първото работно заседание на парламента. Оформилото се анти-ГЕРБ мнозинство не допусна представителите на кабинета до парламентарната трибуна. Градусът започна да се вдига още сутринта, причината – трябва ли оставката на правителството да бъде гласувана. 

"На какво правно основание внасяте за гласуване оставката на правителството. Тя се депозира и се изпълнява", заяви Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС.

"Всички оставки се обективират с тяхното приемане от НС", каза председателят на Народно събрание Ива Митева. 

"Не съм изненадан, че коалицията ГЕРБ-СДС има необходимост от консултации", заяви Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

Юристите, които в този парламент са много, продължиха да спорят. 

"Великата правна мисъл от тази страната трябва да ми каже какво ще се случи. Аз ще ви кажа направете правителство", каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС. 

"Господин Биков, вие току що обидихте конституцията. Оставката трябва да се гласува", отвърна Мика Зайкова от "Има такъв народ"

"Не само че трябва оставката да бъде гласувана, не само че трябва да е приета, но на този стол трябва да дойде този, който е подал оставка", смятат Георги Свиленски от БСП. 

Столът на премиера остана празен. Министър-председателят е в отпуск от днес. В крайна сметка за оставката на кабинета гласуваха 156 народни представители. Само от коалицията ГЕРБ-СДС решиха да не участват в гласуването. Краят на третия кабинет "Борисов" беше посрещнат с аплодисменти. 

Оформилото се мнозинство срещу ГЕРБ-СДС продължи да настоява премиерът да дойде в парламента. 

"Когато трябва да подаде оставка пред Народното събрание - за всеки български премиер за всеки премиер това трябва да е въпрос на чест", заяви Йордан Цонев от ДПС.

"Тази оставка е само пропукване - работата трябва да продължи", категорична беше председателят на БСП.

"Връщането на достойнството е Бойко да дойде в Народното събрание", заяви Мая Манолова.

А Тошко Йорданов от ИТН нарече премиера в оставка Бойко Борисов "Джипка Бибитка".

Няколко народни представители от ГЕРБ-СДС опитаха да окажат отпор на шумната зала. НС все пак гласува създаването на комисия за проверка на управлението на Бойко Борисов с Мая Манолова. Обект на контрол ще бъдат разходваните средства от МС през последните 10 години.

2 от точките бяха отложени за следващата седмица. Те касаят фискалния резерв след като министърът на финансите в оставка отказа да даде отчет. След това депутатите се успокоиха и успяха да гласуват членовете на постоянните комисии и техните председатели.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосермарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК