Достойно: Пожарникар намери 200 лв. и ги предаде в полицията

Александър Александров: Може да са последните пари на някой човек

15.04.2021 | 20:12 Редактор: Десислава Атанасова

Пожарникар от Полски Тръмбеш намери 200 лева на улицата и ги предаде в полицията. Заради отговорната му постъпка от ръководството на пожарната са решили да поощрят младия огнеборец и да го предложат за награда.

24-годишният Александър Александров от малък мечтае да стане пожарникар като дядо си, чието име носи.

"Дядо ми беше в пожарната и в къщи много често се говореше за пожари.  И като мине пожарната, бях първи на прозореца. Тази професия ме влече, за мен не е професия, а призвание", разказа Александър Александров

От 4 години упражнява професията в Районната служба на пожарната в Полски Тръмбеш. Преди дни, докато разхождал кучето с приятелката си, открил на алеята 200 лева.

"Забелязахме, че на земята има нещо разпиляно. Установихме, че са пари. Взехме ги и решихме да ги оставим в полицията защото така е редно. Защото не е наша вещ, може да са последните пари на някой човек", допълва още той. 

С постъпката на своя внук се гордее и пенсионираният пожарникар.

"Горд съм, че наследи моята професия. И с това се гордея, защото това е задължение на всеки гражданин", заяви дядото Александър Александров.

Ръководството на областната дирекция смята да поощри младия огнеборец за достойната му постъпка.

"Призванието на служба "Пожарна безопасност" е точно такава- да помага на хората, да спасява хората. Той го направи по малко по- различна форма. Не го е афиширал, не е идвал при мен да докладва, да съобщи, не е търсил както потупване по рамото, така и награда, но аз ще го предложа за награда!", каза директорът на ОДПБЗН комисар Красимир Кръстев.

Александър е убеден, че гражданска доблест се проявява не само по време на спасителни акции.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК