ДПС: Готови сме веднага за избори и рестарт на държавността

Ще подкрепим кабинет с ясна програма, заяви Мустафа Карадайъ

15.04.2021 | 11:15 Редактор: Никола Симеонов
ДПС: Готови сме веднага за избори и рестарт на държавността

"Днес е началото на 45-ото народно събрание. Изборите отминаха, сега предстои трудното", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на първото заседание на 45-ото Народно събрание.

Той каза, че от ДПС считат вота на гражданите като желание за промяна, с която да се спре агресията и омразата, да се възстанови доверието в политическите партии и да се даде рестарт на държавността.

"Гражданите не дадоха мандат на нито една от българските партии, някои разчитат това като воля на избирателите за нови избори. По-близо сме до тази перспектива и от ДПС сме готови веднага за избори", категоричен бе Карадайъ.

Според него президент, изпълнителната власт и парламентът не функционират спрямо Конституцията.

"Нарушен е контролът върху властите. Доверието е нарушено и ние определяме това като институционална криза. Смятаме, че макар и трудно този процес на възстановяване на държавността, може да започне от 45-тото народно събрание. Сега е времето да върнем властта в българския парламент, както повелява Конституцията. ДПС би подкрепило кабинет със следните приоритети - план за излизане от Ковид кризата с ускорена ваксинация и икономически мерки; изготвяне на програмата за възстановяване и устойчивост; достойно членство в евроатлантическите структури", добави лидерът на ДПС.

За него изборите са показали, че е необходимо ново начало, нов модел на управление, нов подход към решаването на проблемите.

"Трябва да отговорим на това изискване на суверена. Политическите сили трябва да постигнат единомислие. Това не предполага нито 2, 3, или 5-членна партийна коалиция, а много по-широко съгласие. Така ние разчитаме замисъла на суверена. Плътно ще следваме този замисъл и точно поради това няма да гласуваме за правителство, ако преди това не е ясно документирано, че тази власт има ясна програма, със средства и срокове за нейната реализация. Време е за решителни промени. Нека ги направим и заедно да си зададем въпроса каква България искаме. Успехът започва с това днес да кажем ясно - няма да позволим да продължава да се руши демокрацията и парламентаризмът", заяви Карадайъ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК