fallback

Масово анулират резервации по Северното Черноморие, от бранша искат спешни мерки

Настояват и за масова ваксинация в сферата на туризма

13.04.2021 | 08:40 Автор: Десислава Атанасова

Масово анулиране на резервации на румънски туристи по Северното Черноморие. 

Варна, курортен комплекс "Константин и Елена”.  Отворени хотели, но празни. Срещаме се с Атанас Карагеоргиев, който и тази пролет очакваше първите румънски туристи. За втора поредна година обаче те липсват. Няма и ясни правила за влизане на чуждестранните гости у нас.   

"Имаше много резервации, но тази сутрин управителката ми каза, че абсолютно всичко е отменено", заяви хотелиерът Атанас Карагеоргиев.

От бранша искат спешни мерки за спасяване на туристическия сезон, една от които е отпадане на PCR–теста за чужденците или замяната му с антигенен. 

От туристическия бранш съобщават за масови откази на резервациите от румънски фирми за Великденските празници и отмяна на полетите. Причината са точно неясните правила. Друг фактор е оскъдната маркетингова кампания на ключови за България пазари. 

"За да се случи това, министърът да отиде до Румъния да подаде сигнал, гръмко и ясно да каже: Ние сме готови да посрещнем гостите, ето какво предлагаме", заяви председателят на Варненска туристическа камара Илин Димитров.

От бранша настояват и за масова ваксинация в сферата на туризма. Това лято заетите ще са не повече от 130 хиляди. Традиционно пазарите, с които България работи, са Румъния, Германия, Великобритания и Израел.

Ако се договорят зелени коридори, надежда за спасяването на летния туристически сезон има. Иначе липсата на перспектива ще повлече вълна от фалити до края на годината.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback