Поредното отваряне - от 12 април ресторанти и заведения работят и на закрито

Това ще се случи при 50% капацитет, а за културните мероприятия - 30%

11.04.2021 | 18:51 Редактор: Никола Симеонов

Поредно отваряне след поредното затваряне - от началото на седмицата ресторантите и заведенията ще могат да приемат клиенти и в закритите части при 50% от капацитет. Културните мероприятия също се разрешават, но при 30% публика в залите.

Ресторантьори и магазинери разказаха, че третата вълна на коронавируса им е струвала скъпо. 

"За нас е важно да съхраним професията - сервитьор, барман, готвач, хостеса, защото всяко едно затваряне на нас ни струва страшно много, заради това че губим кадри, ценни кадри и разрушаваме професията", заяви Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията.

След поредното отваряне обаче има нов проблем - няма персонал, тъй като сектора се превърна в един от най-несигурните. 

"Всяко едно нещо, което се затваря и разчита на помощи, води до ленивост и сънливост в бизнеса", добави Петров.

Недостиг на персонал се оказва, че има не само в заведенията, но и в търговските обекти в моловете, които ще отворят на 16 април. А при евентуално ново затваряне от Българската ритейл асоциация (БРА) са готови и на по-крайни действия. 

"Смятаме да заведем искове срещу държавата и да я съдим за пропуснати ползи, тъй като ние повече от 6 месеца не сме работили Ние като наемател и в търговските центрове сме длъжни да плащаме наеми и такси за периодите, в които дори сме затворени, тъй като това не е регулирано чрез закон", заяви Валя Веселинова от БРА.

Разхлабването на мерките ще продължи през целия месец - като от утре в клас се връщат учениците от 1 до 4 клас, както 7,8 и 10 клас. А в края на месеца, от 29 април, отварят и дискотеките и нощните барове, които също ще работят на не повече от 50% от капацитета им.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК