След 24 дни карантина - кой пазарува и как реагират работодателите?

Ръст на издадените болнични

09.04.2021 | 20:15 Редактор: Десислава Атанасова

Милен се е разболял от коронавирус и е бил под карантина. След това се заразяват и родителите му и той отново е изолиран, защото е контактен. Така не е ходил на работа почти месец. 

"Не беше изтекла моята карантина, която беше до 31 март и от 30ти трябваше да влизам в другата карантина, 10 дни заради нашите, защото те и двамата бяха положителни. Вчера ми беше последния срок на карантината. Днес съм свободен, след 24 дена", разказва Милен Булгурджиев

Практиката на д-р Джиниев обхваща 5700 здравноосигурени лица и още 1300 неосигурени пациенти. В графа карантинирани се записват болничните на заразените с Ковид-19, както и на контактните на заразени. 

"Вижда се, че има издадени доста болнични за карантина, като в случая за тази година за периода януари – април има издадени в моята амбулатория около 70 и няколко болнични листа, докато миналата година те са били 10, 11", обясни общопрактикуващият лекар д-р Айдън Джиниев

От началото на април близо 50 % от болничните, които е издал д-р Джиниев са за карантина. 

"За тези хора първият контакт е с нас. Ние определяме дали може да се продължи лечението вкъщи, или трябва да се хоспитализира пациента. В повечето случаи той е вкъщи на домашно лечение, изписват му се терапии. Там вече трудността е кой ще дойде да вземе рецепта, защото човека като е карантиниран, той няма право да се придвижва, търсят се близки, познати, въобще е трудно", допълва още д-р Джиниев.

Работодателите обикновено не правят проблем за често използване на болнични, но процесът на работа се затруднява. 

На много родители също се наложи да си вземат болничен, за да гледат децата си, докато яслите, градините и училищата бяха затворени.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК