Хаос в системата: Не дават болничен за пълния срок на карантината

Разминаването идва заради чакането на резултата от PCR теста

05.11.2020 | 19:11 Редактор: Радостина Димитрова

Хаос в системата. Десетки сигнали от работодатели и служители са получили синдикалните организации, заради издаването на болнични листове за Ковид-19.

Оказва се, че у нас все още няма ясен протокол за това кога някой е контактен и кога влиза в сила карантината.

Преди около седмица Елена Милошева се оказва с положителен PCR тест. Успява да вземе болничен едва след положителния резултат. Чакането обаче продължило 3 дни, в които тя се самоизолира, но за тях не може да вземе болничен лист. Освен това се оказва, че има разминавания в продължителността на домашното лечение по документи и карантината.

"Два дни ми се губят, заради правенето на PCR тест и излизането на резултата съответно, болничният ми е до неделя включително, а карантината ми е до вторник включително. Тези два дни понеделник и вторник аз нямам болничен, но същевременно съм в карантина", обяснява Елена Милошева.

Затова 57-годишната жена е принудена да разчита на договорка с работодателя за дните, за които няма официално оправдание за отсъствието си.

"Още не знам, трябва да говоря с управителя дали ще работя от вкъщи, дали ще съм в отпуск – платен, неплатен", казва жената.

Оказва се, че пред този проблем са изправени почти всички, на които тестът за Ковид-19 или този на техен близък е положителен. От синдикалните организации съобщават, че са получили десетки сигнали, а ясен регламент няма.

Оказва се, че и от юридическа гледна точка този проблем е нерешим и не е поставян на дневен ред от страна на държавата. 

А освен документалния хаос, проблем се оказва и достъпът до лекарска помощ по време на карантина – споделя Елена Милошева.

Повечето работодатели изискват отрицателен тест за връщане на работа и то за сметка на работника. Според синдикатите това трябва да се промени, защото няма законови основания за него. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК