НОЩ отчете спад в заболеваемостта от Ковид-19 (ОБОБЩЕНИЕ)

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България, съобщи министър Ангелов

08.04.2021 | 13:54 Редактор: Здравко Черкезов

Здравните власти отчетоха спад в заболеваемостта от Ковид-19. 

"Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България с много крехки тенденции на спадане на заболеваемостта, но явна и отчетлива тенденция. Вече доближаваме числото на потвърдените случаи с броя на излекуваните, като за последните седмица положителни проби са 21 778, а 19 105 са излекуваните", съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

"За сравнение - от предходната седмица. с приблизително 4300 са повече положителните случаи, а излекуваните са 17 250. Така на базата на 14-дневна заболеваемост, България се нарежда на 9-о място в ЕС и 4-о на Балканите. а по смъртност сме на второ място в ЕС след Унгария и на второ място на Балканския полуостров след Северна Македония", информира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обаче подчерта, че тенденциите на спад са твърде крехки, а смъртността върви нагоре. 

"Сега сме 23,2 на 100 хил. и все още нямаме задържане в тази насока. Тенденцията е покачваща се. Спадът в заболеваемостта е само със 7%, а на двуседмична база е 0,5%, което е много все още само чертае тенденция, но не бих казал, че е много трайна. Със спада на заболеваемостта започва частично разхлабване на част от ограниченията", посочи ген. Мутафчийски.

"Учениците от 1 до 4 клас се връщат в класните стаи от понеделник, 12 април. Заедно с най-малките в клас се връщат и големите ученици, но отново по график",  обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. 

"Ще продължим графика, който прекъснахме на 22 (март) и ще започнем с 10 клас. След това от 26 (април), ако ситуацията позволява, съответно с 5, 9 и 12 клас. От 17 май последните класове 6 и 11 клас са включени в този график, плюс 7 клас. Така, ако погледнете за 12 седмици: 6 редувания по 2 седмици. 7 и 12 клас са приоритизирани", поясни Вълчев.

Големите нехранителни магазини също ще отворят, но при допускане на определен брой хора, спрямо капацитета на обектите. Изискването ще е да се падат между 8 и 10 кв. м на посетител. Очаква се заповедта да излезе до края на деня.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Жоро Тъпото
преди 2 години
Нали нямаше проблеми с тази ваксина. Защо сега Здравния Професор не излезе и да се извини. Но на тях това чувство е непознато. Пълни *** Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Браво...дано всички усилия да си заслужават...то недоволни винаги ше има. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ина Антонова
преди 2 години
Студентите се оказват най-опасни за разпространението на коронавирус. Всички други ги поотваряха за малко, но университетите въобще не ги имат предвид. Като ги затвориха ноември и досега не ги отвориха. 1/4 от т.нар."висше" образование се осъществява по пижама. Нито един университет не се окоза огнище на зараза. На кого му пука обаче. ПУСНЕТЕ УНИВЕРСИТЕТИТЕ!!! Сигнализирай за неуместен коментар