Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България 

Броят на излекуваните доближава този на новозаразените

08.04.2021 | 10:08 Редактор: Тодор Петров

Здравният министър Костадин Ангелов заяви, че отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България с много крехки тенденции на спадане на заболеваемостта.

Той съобщи, че 74% от леглата за неусложнени пациенти са заети, докато интензивните легла са заети на 64%. 

От началото на епидемията 12 368 медици са дали положителни проби за коронавирус. 1242 са активните случаи на медицински лица в момента, като 146 от тях са в лечебни заведения.

Броят на излекуваните доближава този на новозаразените. За последната седмица имаме 21 788 положителни проби, 19 105 е броят на излекуваните от Ковид-19.

По думите му тенденцията ще бъде устойчива, когато изчезнат стълбчета от графиката на заболеваемостта.

"Бургас вече пречупи кривата и върви надолу по отношение на заболеваемостта. В момента се говори за заболеваемост 880 на 100 000 за 14 дни. Това е една извоювана победа за Бургас", каза проф. Ангелов.

Здравният министър Костадин Ангелов потвърди, че ваксината на AstraZeneca ще се прилага с повишено внимание на жени под 60 години. Тя няма да се прилага при жени, които имат повишен риск от тромбоза.

"Всеки един лекар трябва да предлага на пациента различна ваксина от AstraZeneca в тази възрастова група. Решението е идентично с решенията на няколко европейски държави. Участвах в спешно заседание на европейските здравни министри. Настоях за единно европейско становище и послание към всички европейски граждани", заяви проф. Ангелов.

Той призова хората с поставена ваксина на AstraZeneca да бъдат спокойни и да не се притесняват. Минали са повече от 2 седмици от поставяне на ваксината, минало е времето, в което са регистрирани тези много редки усложнения.

"Не очакваме покачване на броя на заразените след изборите. Струпването на хора беше извън сградите, спазваха се противоепидемичнте мерки", каза още здравният министър.

"Няма да направим 100% от това, което искат големите магазини. Вероятно ще сложим квадратни мерки за един човек - между 8 и 10", съобщи той.

"Има много лекари, сестри и санитари, които не са се ваксинирали по време на първата фаза и искат да се ваксинират сега. Същото е и с учителите. Тръгнахме с под 30% доверие във ваксините, стигнахме до 63% доверие", заяви министър Ангелов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
1 rate up comment rate down comment 0
Боко Тиквата
преди 2 години
Заболеваемостта спря след изборите. Това беше ясно на всички. Оня с Джипката плашеше хората с много заболели, сега с дестабилизация. Този болен човек трябва много скоро да бъде изправен пред Съда. В Затвора е неговото място! Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 0
лъжици
преди 2 години
Този забрави че е лекар! Говори само като политик! Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Оставка и разследване заради поръчаните милиони дози от Астра Зенека! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Не му вярвам. Голяма фурнаджийска лопата се оказа. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години