Поет призова българите: Гласувайте, не псувайте!

Творецът "не бие барабан", но винаги иска промяна, смята Александър Петров

04.04.2021 | 11:05 Редактор: Никола Симеонов

"Гласувайте, не псувайте" - това призова поетът Александър Петров.

"Българинът сякаш не си дава сметка, че може да промени живота на всеки един като участва в този процес. Правото на глас трябва да се упражнява, не за друго, ами защото иначе човек започва да мрънка, без да вижда, че е не е допринесъл за бъдещия избор", заяви Петров в Изборното студио на Bulgaria ON AIR. 

По думите му човекът на изкуството е деен, "не бие барабан", но в някаква степен е много политизиран. 

"Аз това си го обяснявам с вечното недоволство на твореца, който винаги иска някаква промяна, и неспокойния му дух, който никога не може да бъде озаптен", каза Петров.

Той смята, че обикновеният човек е доста инертен и настроен, че някой друг трябва да определи бъдещето му. Поетът определи това като "нелепо". 

"Недоверието в институциите го карат да смята, че нищо не зависи от него, прави го пасивен. Това издава една слабост и примирение. То влияе на изборния процес от поне 30 години. Това не е гняв, а едно недоволство, което минава като полъх и човек го кара ден за ден", добави той.

Петров каза още, че политиката е инструмент, който трябва да подобрява качеството на живот. 

"Не трябва да забравяме, че демокрацията у нас е само на 30 години, което е несравнимо с 300-годишните демокрации по света. Надявам се да достигнем ниво на политическа култура. Аз се чудя за какво толкова имат да се делят партиите. Чудя се как нямат допирни точки, коалициите изглеждат все по-невъзможни - "с тези никога, с онези никога". Много ми е интересно как ще се случат нещата в бъдещия парламент", коментира поетът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК