Гласуването започна: Ето за какво трябва да внимаваме при подаване на бюлетина

Тя трябва да е попълнена със син химикал и отбелязана с "Х" или " V"

04.04.2021 | 07:07 Редактор: Никола Симеонов

Днес гласуването започна в 7.00 часа и ще продължи до 20.00 часа. Всеки може да избере дали да гласува с хартиена бюлетина или машинно. За какво обаче трябва да внимаваме, ако искаме вотът ни да бъде зачетен при гласуването с хартиена бюлетина:

Бюлетината ни трябва да има два поставени печата на гърба.

Трябва да бъде попълнена с химикал със син цвят, защото в противен случай ще бъде зачетена за недействителна. За недействителни се считат и всички бюлетини, върху които има зацапвания или пък написани символи и знаци.

Гласът ви върху бюлетината трябва да е отбелязан само със знак "X" или "V", които не трябва да излизат извън квадратчето или пък да навлизат в квадратчето за друг кандидат, така че да не може да се определи каква е била волята на избирателя. И не на последно място - недействителни са всички бюлетини, на които номера на бюлетината не отговаря на номера на кочана.

По отношение на машинното гласуване – то става за минута с една от трите карти на устройството. Машините нямат връзка с интернет, нямат връзка и помежду си, така че се смята че са надеждни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК