Избори 2021: Десетки българи ще гласуват в Сингапур при строги мерки

Цигуларят Дарин Върбанов с интересен разказ пред Bulgaria ON AIR

02.04.2021 | 18:59 Редактор: Тодор Петров

Сънародниците ни в Сингапур също ще гласуват на парламентарните избори. 

Перлата на Азия е на 9000 км от България. Там изборният ден започва, когато у нас е едва 2 часа след полунощ. 

А българите там ще дадат гласа си в музикалното училище на Дарин Върбанов. Вече 19 години цигуларят живее във финансовия център на континента. 

"Регистрираните за гласуване в списъка са 78, очакваме 15 или 20 да дойдат допълнително, без да са регистрирани. Така че около 100 човека може би ще се явят за гласуване", посочи Върбанов.

Около 500 са българите в Сингапур. Това не са първите избори за сънародниците ни там. Но са първите в такива условия и включват сериозни мерки. Включително мерене на температура, но и електронно проследяване. 

Същевременно, в самата секция трябва да има подходяща дезинфекция. Спазване на дистанция - допускат се до трима от гласуващите по едно и също време. 

Дарин Върбанов първо става учител по цикулка в местно училище, а после открива собствено музикално студио. Признава, че повечето нашенци едва ли биха свикнали с начина на живот там. 

"Държава е много по-различна от това, което сме свикнали. До неприемливи за голяма част от българите, като проследяването на хората с QR код. Аз добре знам, че то се прави само и единствено около ситуацията с пандемията", разказа Върбанов.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Toq svirec pa ko pravi tam? Neshto samnqva Сигнализирай за неуместен коментар