Българи на остров Нантъкет в САЩ: Ще гласуваме, интересува ни бъдещето на страната

Сънародниците ни ще упражняват правото си на вот в сградата на местния музей

01.04.2021 | 08:40 Редактор: Искра Ангелова

Българите в Съединените щати ще гласуват в 35 секции. Една от тях е на малкия остров Нантъкет, щата Масачузетс. Как върви предизборната подготовка?

Според последното преброяване от 2020 година, 11 000 души населяват целогодишно остров Нантъкет. Приблизително 700 от тях са българи. Жанета, Гергана, Виржиния, Росица и Николай за втори път полагат усилия да отворят избирателна секция.

"Смисълът да гласуваме е един - обединение на българското общество", коментира Росица Стефанова.

"Като млади хора, които са тръгнали по света, трябва да имаме право да гласуваме, защото сме видели един по-различен свят", допълни Гергана Нейкова.

Жанета Аврамова подчерта, че въпреки че не живеят в България, те все пак имат много роднини в страната ни и се интересуват за тяхното бъдеще.

Всички те са лицето на българското училище, което събира почти 50 деца всяка събота. Вече шеста година с подкрепа от България децата изучават родна реч. 

Гергана е майка на две деца и преподава в училището. Тя официално вече е и американски гражданин, но душата ѝ си остава българска.

"Аз съм в Америка повече от 15 години и за мен е изключително важно да запазя всичко българско, да го предам на своите деца. Не съм затворила вратите си към България", каза още Гергана.

"В българското училище учим главно децата на това да познават корените си, да знаят откъде са дошли, откъде са техните родители", посочи Жанета.

Българите ще гласуват в сградата на местния музей. Самата секция ще се изгради в събота. А в неделя в Америка е Великден, но за българите е ден за гласуване. 

Интересното е, че заради часовата разлика, когато в САЩ гласуват по обяд, в България вече ще обявяват резултатите.

Вижте повече в репортажа на Станислав Дочев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК