Българската общност зад граница алармира, че не може да участва във вота

Местата в комисиите са запълнени от партийни лица

24.03.2021 | 19:54 Редактор: Десислава Атанасова

Нови притеснения и пречки пред сънародниците ни зад граница на прага на парламентарните избори. 

Точно две седмици преди вота ЦИК назначи секционните комисии, които ще се грижат за изборния процес зад граница. От предвидените 465 секции едва 47 са в пълен състав. Този път обаче той е различен. 

"Предлагаме списък с титуляри и резерви – пълен списък с повече от 30 имена като членове на комисиите. Нито един от тях няма да бъде включен в комисия, защото държавата изпраща, по-точно ЦИК решава това да са партийните представители. Във всяка една секция в Мюнхен ще има изключително партийни представители и нито един доброволец", обясни координаторът на доброволците в Мюнхен, Мирослав Тодоров.

От своя страна от ЦИК отговориха така:

"ЦИК продължава да работи, саботирайки процеса – защо? Защото назначи 3-членни състави на СИК-ове в редица държави зад граница. В други места, където има предложения на местните общности за по-големи състави от 7 или 9 члена, не ги уважи, а остави минималния по Кодекса брой – 5 члена", заяви един от членовете на Общинския съвет на ЦИК, Стефан Манов.

Запълнени са секциите в Турция, Гърция и Франция. Така се оказва, че ако сънародниците ни искат да участват в изборния процес, това няма как да се случи. 

"Тук в Германия сме предложили хора, които са местни, които няма нужда да бъдат в карантина и най-вече са дали съгласие да участват в комисии в изборите из цяла Германия, вкл. В Мюнхен. Докато това не може да се каже за момента за хората, чиито имена можете да видите на сайта на ЦИК", допълни още Тодоров.

"Тези хора нямат 1 ден стаж на терен да видят как се случват нещата. Те са на един институционален Олимп и страдат от институционален аутизъм" каза Манов.

Окончателните списъци на секционните избирателни комисии ще станат ясни до 29-ти март. По закон ако в тях се освободят места – те могат да бъдат заети от представители на българската общност.

Междувременно кабинетът вдигна разхода за процеса по гласуване в чужбина с 1 млн. и 200 хил. лв. С парите ще се обезпечи сигурността на вота, а средствата са за сметка на здравното ведомство, чийто бюджет ще бъде намален. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК