Каква е цената на депутатското място?

За да направим много скъпо купуването, трябва по-висока избирателна активност, категоричен е проф. Николай Николов

01.04.2021 | 19:06 Редактор: Десислава Атанасова

Цената на депутатското място изчисляваме с проф. Николай Николов,  член-кореспондент на Българската академия на науките и председател на Съюза на математиците в България.

А за да сме максимално достоверни, се ръководим от следните параметри - усредняваме имащите право на глас на 5 милиона и половина, при избирателна активност 40% и условна цена на глас 50 лева. 

"40% от 5 милиона избиратели прави 2,2 млн. - по 4%, това е 88 хиляди гласа трябва на една партия или коалиция да попадне в парламента, по 50 лева - това са 4 милиона и 400 хиляди лева", обясни пред. на УС на Съюза на математиците в България, Николай Николов.

За тези пари се получават между 10 и 11 мандата. А с примерен избирателен район, който има 10 мандата и 230 000 избиратели, за да се прескочи 4% бариера, са необходими 92 хил. гласа, тоест един независим кандидат. 

"Tрябва да спечели 1/10 от всички гласове, тоест 10%, той трябва да спечели 9200 гласа. По 50 лева, това прави 460 хиляди лева да отдели", допълни още Николов.

 Ако участва в комисия, един депутат получава заплата в размер на 8000 лева. Колко пари ще вземе при пълен мандат?

"Това прави 384 000 лв., тоест той трябва да даде повече отколкото би купил", изчисли математикът.

 Ако избирателната активност е по-висока, цената за 1 мандат скача.  

"Ако избирателната активност е 60%, съответното място в парламента ще скочи на 600 хиляди лева. Така че, ако искаме да елиминираме, тоест да направим много скъпо съответното купуване, да се опитаме да го предотвратим, трябва да имаме по-висока избирателна активност", заяви  Николов.

А кой си е направил сметките с кръчмар, и кой - без, ще разберем след 20:00 ч. в неделя. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Само аз и котката ми не сме членове към някоя партия Сигнализирай за неуместен коментар