ЦИК: Хиляди болни от Ковид-19 и карантинирани няма да могат да гласуват

Срокът за подаване на заявление за гласуване с мобилна урна изтече на 31 март

01.04.2021 | 17:47 Редактор: Тодор Петров

6895 са кандидатите за народни представители, а над 20 хиляди полицаи ще се грижат за сигурността по време на вота в неделя. Най-големият проблем към момента е назначаването на членове на Ковид секциите.

Хората, които са поставени под карантина в последните три дни преди изборите, няма да могат да гласуват. 

"Защото процедурата е усложнена. За да се създаде един списък за подвижната избирателна кутия просто трябва да настъпи заличаване от предходния запис. Това изисква комуникация между местните власти, които по принцип създават избирателните списъци и горе-долу тридневен е срока, в който това може да се случи", обясни говорителят на ЦИК Димитър Димитров

Трудности има и с карантинираните, които са подали заявления.

"Има и по-сложни казуси, когато карантината е на адрес различен от постоянния", добави още той.

В навечерието на изборите от ЦИК признаха, че има проблем и с назначаването на секционни членове в подвижните Ковид секции.

"Използвам възможно най-широката аудитория да призова политическите партии да номинират. Да предлагат всички, които са изкарали вируса", призова Димитров.

88 ще са избирателните секции в Ковид отделенията в болниците. От ЦИК увериха, че във всичките над 11 хиляди секции в страната ще има подсигурени предпазни средства.

"Местните власти също ще взимат мерки, на някои места съобщават, че ще се мери температура, на други, че ще се дават индивидуални химикали", допълни още говорителят на ЦИК.

По предварителни списъци над 6,7 млн. дупи имат право на глас, а точната им бройка ще стане ясна в неделя сутринта.

Вижте повече в репортажа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Бай Кольо
преди 3 години
.............не разбрахте ли , че проф. Мишо е готов да обяви резултатите...........само чака да минат изборите ....та да ги узакони..... Сигнализирай за неуместен коментар