Борисов: АМ "Европа" ще носи приходи от винетни такси на България

"Огромен напредък има по изграждането ѝ", заяви премиерът

01.04.2021 | 14:31 Редактор: Искра Ангелова
Борисов: АМ

Огромен напредък има по изграждането на АМ "Европа“. Най-труден е третият участък от ГКПП "Калотина" до Драгоман, но със завършването на магистралата ще се пътува без светофар от Мюнхен и Виена, през Белград до Бургас и Солун. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който огледа на място строителните дейности по трасето. 

Премиерът акцентира, че магистралата е от огромно значение за всички държави в региона, тъй като е част от Трансевропейския коридор № 10, а на България ще носи и приходи от винетни такси. 

"Всички виждат какво е направено и мащаба на строителството, което дава работа на стотици работници. Магистралата ще бъде в полза и на хората, и на бизнеса", категоричен бе Борисов.

Премиерът Борисов отбеляза, че изграждането на АМ "Европа" се извършва без да се възпрепятства пътния и жп трафик по трасето. "Ако е било лесно, другите щяха да го направят. Българите строят и го заслужават", посочи още министър-председателят, информират от пресслужбата на кабинета.

Строителните работи по 14,5-километровата отсечка от ГКПП „Калотина“ до Драгоман започнаха през февруари тази година и екипите на строителя работят максимално мобилизирано обектът да е готов в рамките на година. Работи се по цялата дължина на трасето, изпълняват се земни и пътни строителни дейности, подготовка на земната основа; бетонови, кофражни, армировъчни работи, масивни бетонови и стоманобетонови конструкции.

Вторият 17 км участък от Драгоман до Сливница е готов. Движението в участъка беше пуснато предсрочно в началото на ноември 2020 г – половина година по-рано от предвиденото.

За третия 16,5 км участък на автомагистралата - между Сливница и София, в края на февруари тази година стартира обществена поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажните работи. На 9 април предстои отварянето на офертите на кандидатите. Отсечката ще преминава по изцяло ново трасе. Тя ще започва при с. Храбърско - при 32-ри км, ще преминава по нов терен на север от Божурище, между селата Волуяк и Мрамор и ще се влива в Северната скоростна тангента при пътния възел със Софийския околовръстен път. 

Снимка: Пресцентър на МС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
14
преди 1 месец
Слава Севрюкова, Ванга, дядо Влайчо, Петър Дънов и други пророци са пророкували какво може да стане с България! Божков е целунат от Господ да поеме тази мисия! Не гласуваме ли масово и изхвърлим хунтата, България няма да е същата и в пряк и преносен смисъл! Запомнете това добре! Съдбата на държавата ни е в ръцете ни! Божков отговаря на над 15 пророчества! Сега е моментът просветените да просветят! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
въпроси
преди 1 месец
Колко години трябва да носи приходи от Винетки, за да се изплати? А за ремонти? Сигнализирай за неуместен коментар