Над 20 000 полицаи ще охраняват изборите

Материалите за гласуване вече са доставени до всички точки на страната

01.04.2021 | 13:43 Редактор: Жаклина Иванова

Над 20 хил. полицаи ще отговарят за сигурността при протичането на парламентарните избори. В охраната на изборните книжа ще участват и пожарникари. Материалите за гласуване вече са доставени до всички точки на страната.

В сравнение с предишните избори тази година са издадени двойно повече лични карти. Карантинираните служители на МВР са около 1500. 

"Колегите, които са предадени от пожарна и гранична полиция - техният ангажимент е през тъмната част, през деня от областните секции. Над 20 хиляди служители на МВР ще участват в охраната на 7026 места с 11 983 секции на територията на цялата страна", съобщи зам.-директорът на ГДНП. Тодор Гребенаров.

Подадени са искания за охраната в 88 секции в Ковид болници и 185 подвижни Ковид секции. Гласоподавателите с изтекли документи за самоличност също ще могат да упражнят правото си на глас. През уикенда и в деня на изборите ще работят гишетата за издаване на удостоверения за гласуване в полицията. 

"Тези удостоверения се издават само ако сме си подали документ за нова лична карта", посочи зам.-директорът на "Български документи за самоличност" Цветомир Панчев.

Удостоверението за гласуване се издава напълно безплатно. До този момента са подадени 144 сигнала за нарушение на изборните правила. Под засилена охрана в петък всички 9394 машини за гласуване ще бъдат доставени до областните центрове.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК