Проф. Балтов: Всички болници в София имат готовност и резерв

Математическите прогнози са хоспитализираните в болници да стигнат до 11 000

01.04.2021 | 10:45 Редактор: Жаклина Иванова
Проф. Балтов: Всички болници в София имат готовност и резерв

Директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов заяви, че всички болници в София имат готовност и резерв да се справят с наплива на пациенти с Ковид-19. 

"Това, което се вижда през последните дни е, че нямаме нарастване на новите случаи, които да изискват лечение в болници. Броят на излекуваните почти достигна броя на новозаразените. Наблюдава се един постоянен, запълващ се капацитет. Колкото пациенти се приемат в болници, толкова се изписват на денонощие", обясни проф. Балтов. 

Директорът на "Пирогов" допълни, че в София всички болници имат готовност и резерв. По думите му при повишаване на броя на заразените има възможност за адекватна реакция и за осигуряване на необходимото лечение на пациентите. 

"Наблюдава се намаляване на броя на хоспитализираните в Кюстендил. Наблюдава се това и в Бургаска област и в област Силистра. Увеличават се случаите във Варна, Пловдив. Има области, които преживяха този пик и вече са в плато, докато други ги очаква леко увеличаване другата седмица", коментира още той.

Математическите прогнози са хоспитализираните в болници да стигнат до 10 500 - 11 000, а нуждаещи се от интензивни грижи - 850. 

"Кислородните инсталации на всички болници са проверени. Няма недостиг на кислород до момента. Не се наблюдава този натиск, който беше през ноември и декември, когато имаше чакане пред болниците", допълни проф. Балтов. 

"През втората вълна "Пирогов" беше една от болниците, която разкри повече от 50% от легловата си база за пациенти с Ковид-19 и затова имаше постановления на Министерския съвет, с които бяха разпредeлени допълнителни средства, въпреки това, че някои болници смятаха, че това не е справедливо", коментира проф. Балтов.

"Що се отнася до пациенти, които се лекуват в "Пирогов", имаше среща на Здравната комисия, на която се обсъждаше какво правим с най-големите структурно-стратегически болници, с които лекуваме пациентите от всички области", допълни още той. 

По думите на директора на "Пирогов", през месец март в болницата са се лекувани 1190 пациенти с Ковид-19, като разходите, направени за лечението възлизат на стойност 2,2 млн.. Той заяви, че това няма как да бъде покрито с нормалните пари, които се дават по клинична пътека.

"По тази причина ние кандидатстваме 100% от нашия лимит да бъде даван от Здравната каса и в момента имаме проблеми - налага се постоянно да доказваме своите разходи, защото се смята, че ние искаме прекалено много пари. Не, не искаме много пари, защото тези пари отиват за лечение на пациентите", категоричен бе проф. Балтов. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Лекар
преди 3 години
Персоналът друго казва...Ама Костадинка друго нарежда. Сигнализирай за неуместен коментар