Граждани изпробваха машините за гласуване пред сградата на ЦИК

Членовете на СИК готови са за машинното гласуване на 4-и април, посочи Румяна Дачева

30.03.2021 | 14:28 Редактор: Здравко Черкезов

Пред сградата на ЦИК в София бяха поставени две машини за гласуване. По този начин желаещите можеха да проверят как се гласува с машина.

Процедурата е лесна:
В деня на изборите на 4-и април всеки ще получи магнитна карта при проявено желание за гласуване с машина, поставя я и след няколко секунди машината ще зареди бюлетината. Понеже тя е дълга, няколко слайда ще показват всички кандидати. С няколко натискания на екрана се избира възможността за даден кандидат, след което преференция и накрая преглед на бюлетината. Плюсът е, че можем да проверим нашата бюлетина, след което да гласуваме. Така машината отпечатва нашия глас, сгъваме самия отпечатък и го предоставяме на членовете на СИК, които го слагат в специална урна.

"Плюсовете са, че всички, когато пипнат машината за първи път, виждат колко е лесно. Ние очаквахме да има повече затруднения, очаквахме хората в определена възраст да нямат любопитство, което се оказа невярно. Идват, много бързо се справят и много бързо гласуват. Една особеност е, че самата бюлетина е на 3 страници и всеки, който влиза и знае за кой номер на партия иска да гласува, трябва бързо да се ориентира къде се намира неговия номер", разказа представителят на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева пред репортера на Bulgaria ON AIR Виктор Дремсизов.

Значителен интерес проявиха и представители на секционните комисии, които дойдоха също да пробват, за да могат да са от полза на гласоподавателите в деня на изборите.

"За нас това беше най-интересният момент, защото за пръв път имахме толкова много членове и председатели на секционни избирателни комисии. За съжаление, само от София, защото това не се случва в цялата страна. Те самите видяха, пипнаха, запознаха се. Вече са с по-голяма увереност и са готови за машинното гласуване на 4-и април", посочи представителят на Обществения съвет към ЦИК.

Плюсът на машината е, че след края на изборите, тя ще отпечата протокол, който ще съдържа броя на всички гласувани - по този начин ще се улесни работата на секционните избирателни комисии.

"Всички гласове ще бъдат сумирани, без да знаем кой за кого е гласувал. Ще има по партии и за всеки един кандидат", уточни Дачева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК