Градинка в София ще носи името на Татяна Лолова

Това е зелената площадка, зад блока, в който живя Царицата на комедията

29.03.2021 | 20:05 Редактор: Никола Симеонов

В памет на Татяна Лолова. Зелената площадка зад блока, в който живя Царицата на комедията, ще носи нейното име. Градинката е спасена от застрояване благодарение на нея. 

С усмивка на лице и отношение към всеки Татяна Лолова е вдъхвала кураж на съседите си години наред в столичния квартал "Гео Милев". С Цветан Гаджев са живели прозорец срещу прозорец. Чували са се до последно, след като актрисата влиза в болница. 

"Вика ми "Цецо, лекувам се, обичам те" И нищо друго. Това ни беше последният разговор с нея. Златен човек...от тук съм я хващал за ръка, ходехме, пазарувахме, връщахме се. Обаче старостта си е старост...", споделя Гаджев.

Татяна Лолова показва отношението си към съседите и към мястото, на което живее, когато спасява от презастрояване градинката зад блока си. Всичко започва, когато на зеленото пространство се появяват багери и изсичат любимата ѝ брезичка. Тя пише отворено писмо и в крайна сметка строителите си тръгват. 

"Цялата тази история, която трае десетилетие, приключи успешно преди месец и аз се радвам, че тя беше още жива да го разбере. Предназначението на това нещо е за озеленяване, ще бъде градина и никой друг не може да го промени", заяви кметът на район "Слатина" Георги Илиев.

Освен спасената градинка Tатяна Лолова и мъжът ѝ са спасили живота на дете, което живеело в техния вход. 

"Слави - той беше много добър човек. Помагаше на кой както може. Спаси детето, което щеше да се задави", разказа Цветан.

През 2018 г. съпругът на Татяна Лолова почива. От тогава животът ѝ опустява и въпреки че винаги била усмихната, съседите ѝ виждали, че не ѝ е съвсем лесно. 

"Трудно живееше. Тя нямаше някакви специални привилегии. Сама изкачваше стълбите, сама си носеше пазаруването. Почти на 90 години беше", сподели Тихомир Безлов. 

Зеленото пространство зад блока на актрисата ще носи името "Градина Татяна Лолова" официално след 2 години - въпреки че за всички от квартала тази градинка вече се казва така.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК