Настаняват Ковид болни в очно отделение: Вземат ли се нужните мерки?

Остро осъди ситуацията бившият зам.-министър Мими Виткова

29.03.2021 | 18:37 Редактор: Юлия Христова

Пациенти, със съмнения за коронавирус, са настанявани при други болни в Русенско лечебно заведение. В петък вечерта в Очно отделение на УМБАЛ "Канев“ били докарани двама пациенти с доказана бронхит пневмония, с отрицателни антигенни тестове.

В петък вечерта Силвия е единственото медицинско лице на смяна в очното отделение. Късно вечерта получава обаждане, че трябва да вземе 2-ма пациенти със съмнения за Ковид, имали направени 2 бързи теста, които били отрицателни. 

"Кислород се наложи да търся, коя система работи, настаних ги, мъж и жена, в една стая, поради липса на други възможности. Те са в един и същи коридор, хората другите си излизат, има една манипулационна. Аз съм сама, аз едновременно влизам при Ковид и при чисти болни, защото няма кой друг да влезе", каза медицинската сестра в Очно отделение.  

В същото време в отделението имало 7 лежащо болни пациенти с очни заболявания. На Силвия се наложило сама да търси лични предпазни средства.  

"Аз нямам никаква готовност, нямам дрехи - с какво да се облека, нямам лекарства. Отделението разполага с 1 антибиотик и с капки за очи. В терапията бяха изписани други неща. Облекло защитно взех от други отделения, трябваше да търся лекарства, оставям отделението без надзор, защото нямам санитар, нямам лекар", допълни Силвия.

Управата на УМБАЛ "Канев" призна за проблема. На следващия ден пациентите с очни заболявания са изписани и отделението е било преобразувано в Ковид. 

"Всяко едно отделение трябва да осигури 2 стаи за съмнителни или Ковид болни до изясняване на състоянието им или преместване, ако е необходимо. Има начин сестрата да лекува и двете групи. Влиза при едните, след това се преоблича, няма проблем в това. Ние няма как да осигурим състав за едните и другите, поради липса на кадри в цялата страна", обясни директорът на медицински дейности към УМБАЛ "Канев" - Русе д-р Цветан Данев.

Остро осъди ситуацията бившият зам.-министър Мими Виткова. Според нея да се смесват пациенти със съмнения за Ковид и такива с други заболявания е недопустимо. Както и за толкова болни да отговаря една медицинска сестра. 

Силвия няма против да се грижи за пациенти с Ковид, но иска да ѝ се осигури безопасност.

"Не отказвам да лекувам пациенти с коронавирус, искам само болните и ние служителите да бъдем защитени и подсигурени. Тези болни искат обгрижване, не просто да ги хвърлим и да влязат в черната статистика", посочи още Силвия. 

Единият от двамата пациенти е починал преди да му бъде направен PCR тест. Очаква се утре да излезе резултатyt на другия съмнителен.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК