Трябва ли да се намали материалът за матурите след 7 и 12 клас?

Точно сега в тази година ни трябва национално външно оценяване, заяви Диян Стаматов

29.03.2021 | 19:25 Редактор: Здравко Черкезов

Да се намали материала за матурите по български език и математика след 7 и 12 клас. Това препоръча омбудсманът Диана Ковачева в писмо до министъра на образованието. Поводът - учениците в дистанционно обучение не усвояват добре материала.

Стефан и Жана са в 12 клас. Те усилено се готвят за наближаващите матури и не крият, че колкото повече наближава краят на учебната година, толкова повече нараства притеснението от важните изпити. 

"Да, доста се притеснявам, но ще мина още няколко пъти през целия материал и мисля, че ще го взема", надява се Жана. 

"Лично за мен изпитът по математика е по-голямото притеснение, чувствам се относително готов", сподели от своя страна Стефан. 

Намаляване на материала обхванат в изпитите от националното външно оценяване за учениците от 7 клас, както и за държавните зрелостни изпити на учениците от 12 клас. Това препоръча омбудсманът Диана Ковачева в писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев. 

"В последния месец получих доста жалби от родители на деца в 7 и 12 клас, които се оплакват, че в дистанционно обучение не усвояват добре материала", заяви омбудсманът Диана Ковачева. 

Промени в изпитното съдържание за 7 и 12 клас предложи и Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119 СОУ "Акад. М. Арнаудов" в София. 

"Причината е ситуацията в която сме цяла година и тази редукция ще облекчи самите ученици. Тя трябва да бъде оповестена възможно най-скоро, веднага след пролетната ваканция", посочи Диян Стаматов.

Омбудсманът Диана Ковачева настоява още МОН да отмени матурите и през тази учебна година за учениците от 4 и 10 клас, нещо с което Диян Стаматов не е съгласен. 

"Точно сега в тази година трябва да се види какви са пропуските и това става само с национално външно оценяване", категоричен е директорът на 119 СОУ.

През декември министър Красимир Вълчев посочи, че национално външно оценяване за 4 и 10 клас не е задължително, но е полезно. Днес от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предложиха 1 и 2 април да бъдат част от априлската ваканция на учениците, а Националното външно оценяване в 4 клас да бъда отменено. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
dona
преди 1 месец
Материалът по българска граматика е наблъскан и някои теми са непосилни за ученици от 7 клас.Например : в два урока е темата за сложните изречения-Сложно състовно и сложно смесено изречение.Нито дума за сложно съчинено изречение.Ами ако авторите не знаят - сложните съставни изречения са 4 вида.А сложното смесено изречение се състои от сложно съчинено и 1 или повече сложни съставни изречения.Този материал в миналото се изучаваше подробно в 8 клас.Защо авторите на учебници са решили ,че той е Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
oskar
преди 1 месец
Децата са неграмотни, не четат произведенията, включени в програмата,не ги разбират.Затова е необходима помощта на учителите,на родителите.Но на родителите им е по-лесно да се намали учебния материал.А какво ще правят ,като минат в следващия клас полуграмотни?А омбудсманът върви по течението, за да е удобен на населението.И така безграмотността ни залива. Сигнализирай за неуместен коментар