Ковачева настоява за редуциране на материала за матурите за 7 и 12 клас

Омбудсманът иска МОН да отмени матурите и през тази учебна година за учениците от IV и X клас

28.03.2021 | 10:25 Редактор: Тодор Петров
Ковачева настоява за редуциране на материала за матурите за 7 и 12 клас

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до образователния министър Красимир Вълчев, в която поиска редуциране на материала по български език и литература и по математика, обхванат в изпитите от Националното външно оценяване за учениците от VII клас, както и за Държавните зрелостни изпити на учениците от XII клас.

На 10 декември м.г. в онлайн форум по проблемите на дистанционното обучение, организиран от омбудсмана, министър Вълчев заяви, че министерството мисли в посока да съкрати част от материала в изпитите за VII и XII клас. До момента обаче няма никаква яснота, което допълнително внася напрежение сред децата и родителите им, съобщиха от Пресцентър на омбудсмана.

В препоръката си доц. Ковачева отново настоява МОН да отмени матурите и през тази учебна година за учениците от IV и X клас. 

Поводът за поредната препоръка на обществения защитник са множеството жалби, подписки и петиции, в които родители и ученици изразяват тревогата си заради недостатъчно пълноценното усвояване на учебния материал по време на дистанционното обучение, съпътствано и с намалени часове. Те посочват, че от 95 дни през изминалата учебна година, учениците от VI клас са учили присъствено едва 22 дни, а през настоящата учебна 2020/2021 година присъственото обучение на учениците от VII клас от началото на учебната година е едва 33 дни към м. март 2021 г., като подобна е ситуацията и с учениците от XII клас.

"Гражданите посочват, че учениците месеци наред се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как той да бъде наваксан", подчертава Диана Ковачева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
s2d3@abv.bg
преди 2 месеца
Ами учениците от 4 клас и без това отиват полуграмотни в прогимназията.Ако се отменят малките матури, никой няма да се стресне и да учи както трябва.А нагоре става още по-зле.Така поне се стягаха и понаучаваха нещо. Сигнализирай за неуместен коментар