По-малко бебета заради пандемията, но страхът у двойките намалява

Коментар на доц. Мария Юнакова и д-р Ралица Милчева в "Денят ON AIR"

25.03.2021 | 22:55 Редактор: Тодор Петров

Доведе ли Ковид пандемията до бум на ражданията? Репродуктивният специалист доц. Мария Юнакова каза в "Денят ON AIR", че първите данни от януари и февруари 2021 г. сочат, че има намаляване на броя на новородените в София. По-силно това е изразено в по-малките населени места.

"Може да се обясни с това, че бебета са заченати в началото на пандемията, свързана с много стрес при двойките. При пациентите с репродуктивни проблеми тази пандемия по-скоро не ги спря. Но в масовия случай доведе до изместване на репродуктивните намерения", обясни доц. Юнакова.

А ваксинирането е силно препоръчително при жените, които планират бременност, тъй като има висок риск от тежко протичане на заболяването при бременните, стана ясно от думите ѝ.

Доц. Юнакова е на мнение, че проследяването на бременните не трябва да се измества от правилата за добра медицинска практика - не трябва да се пропускат важни етапи от проследяването на бременността.

"Двойките са наясно, че отлагането може да доведе до други проблеми. Хората вече опознаха това заболяване и този страх от март-април вече не е толкова изразен. Пациентите с репродуктивни проблеми много бързо се върнаха към своята битка", каза още тя.

Акушер-гинекологът д-р Ралица Милчева заяви, че е започнало да навлиза желание да се предотвратят по-големите усложнения в хода на бременността, ако пациентката се зарази с коронавирус. 

"Когато са бременни и се разболеят, няма никакъв проблем да бъдат лекувани. Трябва рано да се предприемат мерки, не трябва лечението да се оставя за последния момент, когато е много по-трудно да се окаже адекватна помощ", разясни д-р Милчева пред Bulgaria ON AIR и подчерта, че жените не трябва да пренебрегват дори най-малките симптоми.

По думите ѝ двойките вече са наясно, че животът върви с Ковид или без Ковид. Много повече жени отиват при нея и колегите ѝ с въпроса дали да се ваксинират преди забременяване.

"Имаме доста случаи на бременни с Ковид-19, както и родилки с Ковид-19. При някои протича по-тежко. По препоръки на СЗО не се налага да се прави секцио на пациентки с Ковид-19", уточни д-р Милчева.

Вижте цялата дискусия във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК