fallback

Над 70 фирми фалираха само за 2 месеца

Експерти: Има редица предизвикателства, които могат отново да доведат до рецесия

25.03.2021 | 15:02 Автор: Искра Ангелова

Над 70 фирми фалираха от началото на годината. За периода януари-февруари 2021 г. 76 са търговците, обявени в несъстоятелност. За сравнение, през същия период на 2020 г. този брой е 88 фирми или с 12 фирми повече. Това показват данни на голяма международна  компания, специализирана в кредитното застраховане и оценката на риска.

Друга тенденция, която се наблюдава от началото на тази година е, че има и по-малко фирми, които са с открито производство на несъстоятелност, предава "Монитор".

Статистики сочат, че през януари-февруари 2020 г. техният брой е 99 фирми. Сега обаче той спада на 79 фирми или с 20 търговци по-малко за година. "Противно на очакванията, броят компании, обявени в несъстоятелност, е по-малък през януари – февруари 2021, отколкото през същия период миналата година. Все още обаче базата за сравнение е сравнително ниска, статистиката не е показателна за реалния брой на фирмите, които са спрели дейност поради значителни проблеми. На практика голяма част от тях се прехвърлят на малоимотни лица", коментира специалист в кредитнотозастраховане Пламен Димитров по време на онлайн дискусия.

Той обясни, че сред най-рисковите сектори в България за първото тримесечие на 2021 г. са енергетиката, транспортът и текстилът, въпреки повишените продажби на спортно облекло, тъй като производителите на дрехи отчитат спад от 30% за 2020 г.

Очаквано и логично, секторът, който е с най-ниска степен на риск, е фармацията. Такова е положението и в други страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Иначе прогнозите са през тази година българската икономика да се разшири с 4 на сто, след като се свие с 3,9% през 2020 г..

Въпреки това експертите предупреждават, че има редица предизвикателства, които могат отново да доведат до рецесия. "Част от тях са липсата на частно потребление и инвестиции, застой във външната търговия и липсата на доставки и компоненти от Азия и Европа, която блокира производството", допълни Димитров.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback