Планински спасители: Търсим сноубордиста на място, затрупано с тонове сняг

Ако днес издирването не даде резултат, със затоплянето на времето рискът за тях става много висок

25.03.2021 | 14:03 Редактор: Юлия Христова

След ден пауза заради лошо време, днес планинските спасители подновиха търсенето на изчезналия в Рила сноубордист. 34-годишният мъж е в неизвестност от неделя. 

Тази сутрин два екипа планински спасители - от Благоевград и София отново се качиха в планината. 

"Ще се качим горе до улея, където е паднала и лавина и се съмняваме, че е изчезналото момче. Ще направим опит да сондираме, да проверим един участък, защото координатите обхващат доста обширен район, граница от 80 метра квадрат, което е много и в момента там има тонове сняг", посочи Георги Ботев от ПСС – Благоевград. 

Спасителите носят със себе си и скенер, който може да засече и по-дребни метални предмети. Операцията е опасна, а снегът нестабилен.   

"Очаквам, че ще влезем. Може да е за малко, но ще влезем в предполагаемата зона на изчезналия човек. С реко скенер ще търсим, да опитаме да го засечем по някоя метална част по него - я кант, я телефон, нещо друго метално в него, ножче или някакъв термос", обясни , планинският спасител Борис Стоименов.

Във вторник мобилен оператор даде приблизителна локация на мобилния апарат, с периметър около 10 декара, който сега спасителите ще трябва да претърсят.

Оказва се, че има техника за по конкретно локализиране, но България не разполага с нея. Инженер Мариян Боновски няколко пъти е разговарял с държавните институции, но не се е стигнало да закупуването на подобна апаратура. Така държавата в момента, освен с мобилните операторите за издирване чрез сигнал от мобилни апарати – друга опция няма. 

"Техниката е съвсем нова, която качена на вертолет има възможност да локализира в обсег от 20 километра с точност под 3 метра. Важното е, че това устройство работи много по-добре там, където няма покритие на мобилен оператор, а в 21 век всеки един човек си носи по един или два телефона в джоба", подчерта инж. Мариян Боновски. 

Ако и днес издирването не даде резултат, със затоплянето на времето рискът за спасителите става много висок и следващата издирвателна акция може да е чак след 20 дни. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК