Третата вълна, ударила България, ни нареди на челните места по смъртност

Изходът от кризата остават ваксините

25.03.2021 | 13:32 Редактор: Искра Ангелова

България задмина рекордните стойности по заболеваемост и смъртност спрямо предишната вълна на Ковид-19 у нас. Отбелязва се ръст с над 70% на новите случаи спрямо предишните две седмици. А страната ни зае челно място по починали вследствие на вируса.

Третата вълна, ударила България, ни нареди на челно място по брой починали и на Балканите, и в Европа.

"За тези хора истината е най-жестока. На тези, които се съмняват - истината е пред очите на всички. Преди Ковид-19 също бяхме водещи по смъртност, заради сърдечно-съдовите заболявания и раковите заболявания", заяви здравният министър Костадин Ангелов.

"Никой не може да избяга от статистиката. В общи линии ние влизаме в статистиката. Смъртността отговаря на скритата смъртност. Едно семейство праща един да се тества, останалите - не. Има цели компании, които са по 10-12 човека, в която само един е регистриран", коментира шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

Въпреки песимистичните данни, натискът върху здравните заведения този път ще бъде овладян, увери министърът на здравеопазването. 

"Тази трета вълна е по-различна със следното - медиците, които са ваксинирани, не се разболяват. Така осигурихме възможността през третата вълна да нямаме недостиг на медицински персонал, т.е да осигурим войни ма бойното поле. България ще се справи с тази трета вълна и ще излезем успешно", категоричен е министър Ангелов.

Изходът от кризата остават ваксините, а тенденцията за имунизиране се обръща в положителна посока, казват от щаба – с все повече желаещи от първите две фази, които в началото на кампанията не са искали да бъдат ваксинирани. Въпреки връщането в началните етапи нас имунизационния план, пререждане и неправилно разпределени дози – няма, твърдят здравните власти. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК