Изтече срокът за отсрочване на кредитите

Банките трябва да приключат с одобренията до края на месеца

24.03.2021 | 09:55 Редактор: Искра Ангелова

Изтече срокът, в който можеше да се кандидатства за отлагане на кредити. Граждани и бизнеси, останали без доходи заради Ковид мерките, можеха да поискат 9 месеца гратисен период. 

Банките трябва да приключат с одобренията до края на месеца.

Валентин Петров е зает в сферата на услугите. След спада в оборотите решил да се възползва от възможността да отложи част от задълженията си.

"Това беше през миналата година за срок от 6 месеца. За разсрочване на някои от кредитите, не на всички", каза Валентин Петров.

Към момента е решил да не се възползва повече от мораториума.  

"Не, не искам, затова защото се отсрочва само главницата, а лихвата си остава", допълни той.

Механизмът за отсрочване на банкови заеми стартира в средата на март 2020 година. Според данните на БНБ към 31 януари отсрочка са получили 13 174 фирми и над 82 000 граждани за общо над 8 млрд. лв. заеми.

С изтичане срока на отлагането остава въпросът как клиентите ще се върнат към редовните си плащания и дали няма да бъде увеличен делът на необслужваните кредити.

"Може би ще има едно спокойствие в бизнеса и ФЛ, но то е нож с 2 остриета, защото тези кредити по някое време трябва да бъдат погасени. Всяко едно удължаване създава емоционално по-големи трудности на бизнеса. А дали ще могат да си погасяват кредита – това ще се види след като падне кредитния мораториум. Тогава ще се види дали икономическите мерки са били наистина адекватни", категоричен е икономистът Агоп Каспарян.

Според него поредно удължаване на мораториума няма да бъде от полза. Той апелира към разширяване обхвата на мерките.

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК