Тромави процедури и опасен терен: Продължава издирването на изчезналия сноубордист

Мобилният оператор излезе с официална позиция по случая

23.03.2021 | 19:02 Редактор: Никола Симеонов

Късно снощи екип на мобилен оператор е засякъл телефона на 34-годишния сноубордист, който изчезна в Рила преди три дни. Мъжът вероятно е под една от лавините паднали в района. Оказва се обаче, че тромави процедури и законови пречки забавят изискването на данни от мобилните оператори в подобни ситуации.

"Телефонът е локализиран в тази долина, но както сами разбирате това нямаме джипиес координати точно на мястото така един сектор, който трябва да бъде претърсен, за да може да сме сигурни да изключим възможността да е някъде другаде", заяви Красимир Стоянов от Пистова спасителна служба.

Днес издирвателната акция продължи със сондиране. В нея отново се включиха и приятелите на изчезналия. Сред тях и Валери Кирилов, който подава сигнала.

"Има някаква локализация на която се осланяме, но не е 100 процента, не знаем какво се е случило. Друго ми е по-логичното обяснение на мен-нещо, ако се е ударил в някое дърво или в някакъв камък в близост до пистата", каза Кирилов, приятел на изчезналия турист.

"Спасители от БЧК са на място и предприемат съответните действия за намиране на момчето при спазване на, много важно това да подчертая, при спазване на всички мерки за безопасност, защото работят в изключително опасна среда", добави Стоянов.

Засега предположенията са, че сноубордистът е в лавината. Попаднал в нея вероятно, карайки извън пистите.

"Винаги сме били много внимателни, много умерени, никога не сме ходили в опасни зони, никога не сме карали е така наречени улеи, никога не сме подценявали ситуацията, винаги сме внимавали с премерен риск, карали сме заедно, изчаквахме се постоянно на всеки 100 метра и сега не разбирам как стана", сподели Кирилов.

34-годишният сноубордист изчезна над местността Бодрост. Бил е без лавинен уред, а телефонът му беше засечен близо денонощие по-късно. Оказва се, че забавянето се дължи на тромава процедура.

"След подаването на сигнала на следващия ден ние полагаме усилия всички тези процеси да се случат по-най-бързия начин. Нашите усилия понякога не са достатъчни изисква се съвсем други институции да взимат отношение към бързината за реакция при реакция на локализация на подобен тип неща", съобщи още Стоянов.

Наша проверка установи, че още в неделя вечерта съдия от районен съд Благоевград е дал разрешение за ползване на трафичните данни от мобилния телефон.

Мобилният оператор Vivacom излезе с официална позиция по случая: 

В неделя – 21.03.2021 г. в „БТК” ЕАД (VIVACOM) е постъпило официално запитване от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“ Благоевград за съдействие – позициониране по клетки на мобилния телефонен апарат, във връзка със акция за издирване на изчезнал в Рила сноубордист. VIVACOM предостави незабавно исканата информация в съответствие със Закона за електронните съобщения.

В самата спасителна акция на 22.03.2021 г. са взели участие двама служители на оператора, част от Главна техническа дирекция – „Експлоатация и поддръжка на мрежата“. Те са били на мястото, където се води издирването, заедно с представители на Планинска спасителна служба. Локализирали са посоката на местоположението на телефона със спектроанализатор. За съжаление, поради влошената метеорологична обстановка, търсенето е било прекратено.

Технологиите дават разнообразни възможности на хората, които посещават планината, да се чувстват по-сигурни и подготвени. Едно от тях е мобилното приложение e-SOS, което дава възможност за локализиране на ползвателя и споделяне на информация за него и последните му известни координати с кръг от близки контакти.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК