Момичето, спасило човешки живот в ПТП: Седалката ми се преобърна, счупих прозореца с чук

20-годишната студентка по медицина Билгюл Харунова помага на другите да излязат

22.03.2021 | 13:34 Редактор: Юлия Христова

Трима загинаха, а други четирима са ранени при тежка катастрофа край Велико Търново. Около полунощ челно са се ударили автобус и товарен автомобил. Заради катастрофата пътят София-Варна в района на село Козаревец остана затворен с часове.

Малко преди полунощ автобус, пътуващ от София към Варна, се удря челно в идващия към него камион. На място загиват и двамата шофьори, както и пътник, возещ се зад шофьорската седалка.

"Тук останах в първия момент, полицаите, две патрулки и четири линейки дойдоха", разказа шофьорът на ТИР Красимир Кралев.

"Тежка е ситуацията. Грозна гледка. Прав участък, мокър е асфалтът, няма заледяване. Вече експертизите ще кажат каква е причината за ПТП-то", посочи директорът на Областно пътно управление - Велико Търново Венцислав Ангелов. 

Минути след катастрофата, въпреки че тя самата е ранена, 20-годишната Билгюл Харунова помага на другите да излязат. Тя успява да разбие стъклото на автобуса с аварийния чук. 

"Слушах си музика и не разбрах точно какво се случи. Изведнъж седалката ми се преобърна и влязох под другата седалка. Счупих единия прозорец на автобуса, знам как се чупи, защото тати беше автобусен шофьор 10 години. Ако съм помогнала с нещо, радвам се", обясни Билгюл Харунова.

Билгюл е студентка по медицина във Велико Търново. Тя трябвало да седи на мястото зад шофьора, но то било заето като се качила в автобуса. Другите четирима пострадали са откарани в болниците във Велико Търново и Горна Оряховица. Те са без сериозни наранявания.

"Всички момичета са в добро състояние със запазено съзнание и нямат нужда от хоспитализация към момента", съобщи дежурният лекар в Спешно отделение - Велико Търново  Венцислава Димитрова.  

Прокуратурата работи по няколко версии. Едната е, че фаталният удар е настъпил след навлизането на едното превозно средство в насрещното платно. 

"Осъществен е контакт с превозвачите и за двете МПС и са изискани всички документи. Обвинения могат да бъдат повдигнати, след като се изяснят причините за ПТП-то, зависи какви нарушения могат да бъдат установени - дали свързани с техническата изправност на МПС-та или с организацията на транспорта", коментира наблюдаващият прокурор Йордан Кожухаров. 

След повторния оглед е установено, че няма неизправности на платното в този участък от пътя София- Варна, който след инцидента остана затворен за часове.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК