Личен лекар: 100% от българите ще се срещнат с вируса, 4% ще загинат

Според д-р Валентин Янев, ваксинацията закъснява безнадеждно и това не вещае нищо добро

19.03.2021 | 22:16 Редактор: Здравко Черкезов

Локдаунът не решава никакви въпроси, освен ако е обвързан с мерки за провеждане на бърза и скоростна масова ваксинация. Това заяви личният лекар д-р Валентин Янев в студиото на "Денят ON AIR".

И обясни, че до приключването на локдауна една по-голяма част от населението щеше вече да е ваксинирана. 

"Локдаунът само забавя процеса на ваксиниране и не прави нищо друго", категоричен е д-р Янев.

Според него в българското общество вървят две неща - вирусът, който върви бързо и взема много животи, и ваксинацията, която изостава безнадеждно. Това не вещае нищо добро:

"За мен е ясно, че победител ще е вирусът. 100% от хората ще се срещнат с вируса, това е неизбежно, и за съжаление, статистиката показва, че вирусът ще забърше 4% от нашето население - те ще си отидат", предсказа събеседникът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е разтревожен, че не се прилага правилна стратегия. Според Националния оперативен щаб ваксините трябвало да отидат в ръцете на личните лекари, което щяло да ускори процеса по ваксинация.

"Стратегически - тотална грешка. Аз го работя, на този терен съм и затова мога да коментирам. Най-сигурният начин да се забави масовата ваксинация е да се даде в ръцете на личните лекари", категоричен е д-р Янев. 

"Личните лекари ще трябва да съчетаят през цялото това време свои основни задължения като лечебно-диагностична и профилактични дейности - а сега се налага и да правят ваксинация. Тези два вида дейности се бият, те не си сътрудничат. Винаги едното ще е за сметка на другото. В крайна сметка ще се получи така: напънът ние да ваксинираме ще доведе до катастрофа и свиване на болничната помощ", обясни личният лекар.

Смисълът на локдауна, според него, е да намалее натискът върху болниците, защото те са препълнени. 

"Настаняват се хора и в коридорите - това означава, че нямаме качествена медицинската помощ. Това означава, че част от хората с Ковид-бронхопневмония ще останат, а останалите ще ги махнем. Тези 4% ще станат 5%, 5,5% и нагоре", смята гостът на Ганиела Ангелова.

Д-р Янев вече е изкарал Ковид-19, има антитела, но е категоричен, че ако му паднат антителата - веднага ще се ваксинира.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 

1
1 rate up comment rate down comment 0
Име
преди 3 месеца
Спри да се правиш на баба ванга да определяш кой кога ще умира! Гледай ти да не си следващата! Сигнализирай за неуместен коментар