Ваксините са крайно недостатъчни: 1000 флакона за над 800 лични лекари

Джипитата отново се редиха на дълги опашки за дози

19.03.2021 | 18:31 Редактор: Тодор Петров

Нови дози ваксини получиха личните лекари у нас. Часове наред общопрактикуващи лекари чакаха пред Столичната регионална здравна инспекция, за да вземат от новодоставените ваксини на AstraZeneca.

"Някъде около 2 часа и половина, аз съм си оставила кабинета. Има много хора горе и се попълват много документи", коментира общопрактикуващият лекар д-р Сашка Георгиева.

Личните лекари бяха категорични, че отпуснатите им ваксини няма да стигнат за желаещите имунизация техни пациенти. 

"1000 флакона ще има за нас - по 3 флакона, 333-ма лекари ще вземат до изчерпване на количествата. 1000 флакона за София е малко, ние сме 761 лекари, значи трябват два или три пъти повече", посочи д-р Георги Миндов.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари съобщиха, че до момента са заявени над 67 хиляди дози, но са получили една трета от тях - около 19 хиляди. Над половината от личните лекари са ходили най-малко два пъти до РЗИ, за да получат някакви дози от препаратите. 

Близо една трета от тях са ходили поне веднъж, без обаче да успеят да вземат ваксини, защото са свършили. Затова от организацията настояват приоритетно да се доставят необходимите дози за ваксиниране на заявилите се при тях пациенти. 
"Аз им казвам: Когато има и взема ваксини, ще ви ваксинирам. Всеки ден ми звънят, сега чух, че има ваксини и дойдох и се наредих на опашката", сподели общопрактикуващият лекар д-р Иван Димитров.

От Регионалната здравна инспекция в София заявиха, че се е наложило преразпределение на ваксините, за да може да се обхванат участниците в изборния процес, както и медицинския персонал в новооткритите ковид отделения. 

"Това е причината да раздаваме в момента в посока ОПЛ само AstraZeneca, Pfizer отива за покриване на фазите. Фаза 1 и 2, както и на лицата които все още идват, за да участват в избирателния процес", обясни директорът на РЗИ- София Данчо Пенчев.

Кога РНК ваксините ще достигнат до личните лекари, е въпрос на доставка, заявиха още от РЗИ. През април се очаква те да станат по-редовни.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК