Връзката между кредитите до заплата и стреса

Кога изпитваме притеснение и кога облекчение и задоволство

18.03.2021 | 17:24 Редактор: Ралица Братанова
Връзката между кредитите до заплата и стреса

Навярно сте чували, че съществува специфичен вид стрес, който изпитват хората, изтеглили кредит. Колко важен е обаче той и от какво ни пази, са въпросите които решихме да си зададем. В резултат на това стигнахме до много интересни заключения, които вярваме, че ще са ви от полза, когато обмисляте тегленето на бърз кредит до заплата или такъв на вноски. Кредитите до заплата, са отпускани от фирми като Микро Кредит и представляват вид бърз кредит с малко по-специфични условия. Те трябва да се върнат в рамките на един месец и сумите, които предлагат са малки. Тоест вноската е една, а стресът, че сте изтеглили кредит много под средното ниво. Нека да видим обаче подробно кога изпитваме стрес и кога облекчение и задоволство.

Кога изпитваме стрес?

Стресът със сигурност не е емоция, която се заражда в нас отскоро. Хората имаме изградените навици да се страхуваме и притесняваме за неща, които могат да ни навредят. Предвид това, че днес парите са основният начин за изхранване и живеене, е нормално да изпитваме голяма доза стрес, когато стане въпрос за пари. Най-вероятно, в миналото темата, за която прадедите ни са изпитвали голямо количество стрес е било земеделието, природните стихии, които могат да унищожат посевите, ловуването на дивеч и др.

Днес обаче, когато се нуждаем от пари, за да изкараме месеца, нивата ни на стрес скачат страшно високо. Модерното общество до голяма степен ни е научило как да крием стреса, вместо да го решаваме и много често, заради това вземаме лоши и грешни решения. За миналата година например българите са изтеглили рекордни суми – над 25 млрд. лв.

Представете си как се нуждаете от голяма сума пари и търсейки възможно най-бързото решение попадате на някакъв бърз кредит на вноски, който ви се струва, че е добър. Решени да намалите нивото на стрес, възможно най-бързо, подписвате договорите и излизате облекчени от офиса на фирмата за бърз кредит.

Съвет от нас е никога да не постъпвате така, а да обмисляте финансовите решения много по-дълго. Точно защото парите ни носят стрес, означава, че са важни за нашият живот и трябва да се отнасяме към тях с внимание. Освен че трябва да разгледате поне няколко различни оферти за кредити, е необходимо и да не подписвате договор, докато не сте максимално спокойни.

Друг момент, който може да ви донесе стрес, е липсата на ясен план как ще погасите взетата сума. Липсата на сигурни доходи може да ви докара много безсънни нощи. Това е и причината кредитните институции да се интересуват от това, дали вие имате ясна представа откъде ще изплатите вноските. Голяма част от банките дори изискват наличие на постоянен трудов договор поне от 6 месеца, за да отпуснат кредит.

Какви причини бихме имали да теглим бърз кредит?

Те наистина са безброй. Животите ни са низ от случки и събития, някои от които добри, други - лоши. Предвид това, че благодарение на парите се изхранваме и си осигуряваме защита и уют, много голяма част от житейският ни път е свързан с тях. Независимо дали сте студенти и ви трябват пари за да покриете наема на квартирата си, дали сте майка, която има нужда от допълнителни средства, за да купи нещо на детето си, дали нещо се е развалило в дома ви и се нуждаете от спешен ремонт, който не сте предвидили в бюджета си… всичко това може да е причина да теглите бърз кредит.

От кого се теглят кредити?

Краткият отговор на този въпрос е, че зависи от вида на кредита. Например, младите хора, тези, които са свикнали да използват интернет, най-често теглят кредити до заплата и то онлайн. Част от типичното младежко поведение е бързото финансиране и бързото покриване на вноските. Ако това може да се случи и без да губят време в обикаляне по офиси, още по-добре.

Хората, в зряла възраст, по-често теглят малко по-големи суми кредити на вноски. Обикновено техните причини за кандидатстване са рефинансиране, ремонт, покупка на нещо и т.н. Като цяло кредитите, които хората на тази възраст теглят са свързани или с планове или с отговорности.

Кредити до заплата теглят и много хора, които работят на свободна практика, защото процедурата е лесна и не изисква, да притежават трудов договор.

Стресът и различните видове кредити?

Според едно проучване, различните видове кредити причиняват различни видове стрес. Например, ако трябва да изплащате кредит 10 години, тогава при подписването на този договор, вие ще сте много притеснени. Обяснението е, че реакцията ни е предизвикана от дългия период и обвързаността за толкова много време. По същата логика, когато кандидатствате за кредит до заплата, той не ни причинява такова количество стрес. Краткият срок ни кара да гледаме по-спокойно на заема и на неговите условия. Естествено, кредитите до заплата са и за доста по-ниски суми, което също оказва влияние.

Кога спираме да изпитваме стрес?

Получаването на облекчение след силна емоция и стрес е прекрасно усещане. Човешкият мозък е устроен така, че на секундата, когато намерим решение за нуждата, която сме имали и се успокояваме. В този дух на мисли, веднага след като се сетите, че може да вземете кредит лесно и бързо, стресът изчезва.

Следващият момент, в който можете да изпитате облекчение е когато изплатите вноска или всичките вноски. Макар да не получавате реална награда, съзнанието ви приема изпълнената задача, изплатеното задължение, като такава. На български език имаме добра метафора за това усещане, която описва много красноречиво усещането, а именно "камък ми падна от гърдите“.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК