fallback

4 месеца битка за живот: Лекари от "Пирогов" спасиха 16-годишна с Ковид-19

Рядко се случва действия на определени хора да ни оставят без думи, написа кметът на Челопеч за тях

18.03.2021 | 09:10 Автор: Здравко Черкезов

Рядко се случва действия на определени хора да ни оставят без думи. Но вашите усилия и непримиримост ни оставиха не само безмълвни, но и доказаха, че човешката воля не може да бъде сломена. Поклон пред вашето най-висше дело - борба за човешкия живот. С тези думи кметът на Челопеч благодари на лекарите спасители от името на целия град за това, че спасиха живота на 16-годишната Маринела.

"Детето прекара 4 месеца при нас, 2 месеца в реанимация и 2 месеца в отделенията. Беше интубирано и имаше много дълъг период на възстановяване. След това се наложиха ред манипулации, за да можем да спасим белите дробове", сподели д-р Христо Пседерски пред екип на Bulgaria ON AIR.

Напоследък все по-често се говори за повече усложнения при по-младите покрай третата вълна на коронавируса.

"За наша радост, при децата усложненията са много по-малко. Изключения са. Нямат нищо общо с възрастните", каза д-р Пседерски.

"Нямаше придружаващи заболявания. Здравето ѝ беше нормално за 16 години. Приехме я с тежка дихателна недостатъчност, поставихме я на апаратна вентилация в продължение на дни. Нямахме вече данни за ковидното заболяване, даде се възможност за интубация, но реанимационните грижите продължиха", допълни лекарят по отношение на 16-годишната Маринела.

И благодари на целия екип - лекари, медицински сестри, реаниматори.

Маринела не падна духом, изтъкна на свой ред доц. Христо Шивачев от УМБАЛСМ "Пирогов".

"Искаше да се прибере вкъщи като всяко едно дете. При един такъв терапевтичен процес, освен действието на лекарите е важно и съдействието от страна пациентите. Ние попаднахме на едно дете, което абсолютно съдействаше", каза доц. Шивачев. 

Лекарите приемат тежестта на пандемията за нещо "нормално", за част от работата им. Кога ще ѝ излезе краят - те не знаят, но са свикнали вече с този факт.

Вижте повече във видеото и репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 

fallback
Още от България сутрин
fallback