Кунчев: Локдаун в София от събота, в страната - от понеделник

Следим денонощно данните и реагираме според ситуацията, каза от своя страна шефът на СРЗИ

16.03.2021 | 18:33 Редактор: Никола Симеонов

"Решението за затягане на мерките ще бъде обявено на брифинга в четвъртък", заяви гл. държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг. 

По думите му то ще влезе в сила от събота в София, а в цялата страна - от понеделник, пише "24 часа".

"За момента в МЗ се обсъждаха актуализиране броя на леглата. Анализ на това какъв е броят на хоспирализираните - колко от тях са на интензивно лечение. Колко от тях подлежат на изписване. Самата лечебна мрежа се адаптира към новите условия", каза директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев за Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че окончателното решение за затварянето на фитнесите, моловете, ресторантите, детските градини и яслите ще бъде взето утре.

"Ще бъде уточнен броят на клиентите, които могат да влизат в търговските вериги. "Зелените коридори" за възрастните хора няма да отпадат. Утре ще има заседание на Областния щаб на столицата. Ще бъдат разписани мерките и ще стане ясно кога ще влязат в сила. За момента не се предвижда затваряне на паркове и задължителни маски на открито. Следим денонощно данните и реагираме според ситуацията”, каза още шефът на на РЗИ-София.

Затягане на мерките, заради сериозния ръст на заразените с Ковид-19, ще има в няколко града. 

Официалните данни сочат, че областта с най-много болни, към днешна дата е Бургас. Днес местният щаб отмени всички масови събития, а в петък ще стане ясно ще затворят ли моловете и фитнесите. 

При над 600 на 100 хил. заболели - затягат мерките и във Враца. От утре до края на месеца учениците от 5-и до 12 клас минават на онлайн обучение, спират плановите операции, а маските стават задължителни и на открито при струпване на хора. 

А въпреки сравнително високия брой заразени в Плевен, здравните власти решиха: от утре там отново отварят молове, кина и концертни зали, но при строг контрол

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Алекс
преди 3 години
*** затваряйте от утре бе. Какви са тези от другата седмици .... да има време хората да се блъскат по молове и ресторанти Сигнализирай за неуместен коментар