Хотелиерите притеснени дали ще могат да посрещнат туристите, нямат персонал

Летният туристически сезон стартира на 1 май

16.03.2021 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Старт на летния туристически сезон на 1 май. Но при строги противоепидемични мерки. От бранша са притеснени дали ще могат да посрещат туристите, защото нямат персонал. Какво лято очаква хотелиерите?

Атанас Карагеоргиев има два хотела в курорта "Свети Константин и Елена" край Варна. Всички 100 служители в момента са на борсата, но повечето не желаят да се върнат на работа в бранша.

"И въпреки борсата, аз продължавам да ги стимулирам, за да имам някаква надежда, че нещо ще се случи, че ще могат някои от тях да се върнат. Без персонал не става нищо", сподели Карагеоргиев.

"С това постоянно отваряне и затваряне, туризмът се превръща в непривлекателен бранш и всеки един, който има да храни семейство и кредит, той ще се ориентира към по – стабилна работна стабилна позиция", коментира председателят на ВТК Илин Димитров.

За да почиват у нас, чуждестранните туристи това лято ще имат 3 възможности - да представят отрицателен PCR тест, ваксинационен паспорт или да докажат, че са прекарали Ковид-19 с антитела. 

"Сезонът ще бъде по – слаб, ще бъде труден, ще бъде кратък, но да се надяваме на хубаво време през септември и октомври, за да го разширим", допълни Димитров.

За Великден по Северното Черноморие се очакват предимно туристи от Румъния. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК