Локдаунът в София - от петък. Фандъкова: Ситуацията е доста тревожна

Възможно е мерките да претърпят промяна

16.03.2021 | 13:36 Редактор: Тодор Петров

Пълно затваряне в София на заведения, търговски центрове, детски градини, културни и фитнес зали. Това предлагат здравните власти след спешна среща при ресорния министър. Окончателното решение ще вземе софийският оперативен щаб, който ще заседава по-късно днес.

Мярката идва на фона на преструктурирането на болнични легла и запълнен капацитет в част от здравните заведения.

Болниците вече са на предела си с наплива на пациенти. В момента хоспитализирани са 7269 души.

Силната хватка на коронавируса и недостига на болнични легла принуди здравните власти да затегнат мерките в столицата. 

"Ще се затворят молове, ресторанти, училища детски градини, фитнеси, всички културни мероприятия ще бъдат забранени", заяви директорът на РЗИС д-р Данчо Пенчев. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че ситуацията е усложнена и доста тревожна. 

Възможно е мерките да претърпят промяна. Очаква се те да влязат в сила от петък. Всяко лечебно заведение трябва да преструктурира легловата си база, за да може да поеме натиска на заболеваемостта.

"Всяка една болница, която е на територията на София, ще има индивидуален подход, за да запази баланса на ковид леглата", обясни още д-р Пенчев. 

"Преструктуриране на болниците - да не се създава хаос. Да има интензивни и легла за среднотежки случаи легла", отбеляза директорът на Александровска болница проф. Борис Богов. 

Здравните власти отчитат и сериозно покачване на децата, заразени с Ковид-19. 

"Ситуацията наистина е чувствително променена, много разболели се деца има в "Пирогов" и в ИСУЛ. 

"30% от капацитета на детското отделение е заето от деца с Ковид-19. Не са в тежко състояние", каза директорът на болница "Св. Анна" д-р Славчо Близнаков.

75% от леглата за ковид пациенти в София вече са запълнени. Във Варна, Гоце Делчев, Сопот и Карлово няма свободни интензивни легла за пациенти с Ковид-19. А в Гоце Делчев липсват свободни легла и за неусложнени пациенти.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Нали сутринта фъндърлъка каза че нямало проблеми и имали още капацитет,вечерта оле боже затваряй. Сигнализирай за неуместен коментар