Косьо Марков: Обединител, човек на живота и джентълмен

Основателят на група "Тангра" ще остане в сърцата ни завинаги

15.03.2021 | 18:44 Редактор: Юлия Христова

На 71 години почина легендарният Константин Марков от група "Тангра“. Един от най-значимите български музиканти, загуби битката с Ковид-19. Косьо Марков е сред бащите основатели на съвременната рок музика. 

Неизчерпаема творческа енергия, висок интелект и поглед, вперен в бъдещето. Така основателят на група "Тангра" Косьо Марков ще остане в сърцата на хората, които го познават. Освен всичко останало, бас-китаристът е сбъдвал и мечти, разказва настоящият вокалист на Тангра – Боби Косатката. Само за няколко минути Косьо Марков успява да го превърне от заклет фен във фронтмен на любимата група. 

"Той ме покани преди около 3 години, в едно заведение се видяхме и той дойде и каза "Боби, искаш ли да бъдеш новия певец на Тангра" и аз без да се замислям му отговорих – Да!", каза той.

"Винаги работата ми е било хоби и моето хоби е работата", казваше Косьо Марков. 

Готов да експериментира с музиката, той рискува и със създаването на първото рок радио в България – "Тангра“. Винаги усмихнат, добронамерен и борбен. Често пъти обединител. Така преди няколко години за отрицателно време успява да създаде формрацията "Легендите“, в която събира знаменити имена от българския рок, сред тях и Митко Кърнев от Д2.

"С "Легендите" наистина имахме хубави концерти и много публика и той  беше най-високият член на Легендите, освен това той ни и събра – това е истината. На първо място ще ми липсва неговата заразителна усмивка, неговото добро възпитание", сподели той. 

Човек на живота и джентълмен. Така великият бас китарист ще остане в спомените на Милена Славова. 

"Той беше първият човек, който аз попитах – питах го Косьо искам да пея какво да направя и той мисли и вика: "Нищо не можеш да направиш, ако ти се пее – пей", заяви изпълнителката.

На 71, но с дух на момче – такъв ще остане Константин Марков за най-близките си приятели. И въпреки, че неговата бас китара замлъква завинаги – музиката на легендата от "Тангра“ остава за поколенията. 

"Искам да кажа на всички да вярват преди всичко в себе си, в своите възможности и да търсят своя път и за своите деца и за себе си", казваше още музикантът. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК