fallback

Нови нагласи за работа: Все повече млади хора се ориентират към IT сектора

Средната месечна заплата на специалистите в сферата е достигнала 3500 лв.

21.03.2021 | 15:13 Автор: Юлия Христова

Все повече млади хора у нас се насочват към работа в IT сектора. Една от основните причини е доброто заплащане, а възможността за работа от вкъщи увеличава и желаещите да работят в тази сфера

Висше образование и професионален опит, в която и да е сфера, минимум един чужд език, мотивация и желание за развитие са нужни за кариера в IT сферата.

"В компанията, в която попаднах се чувствам много щастлив в интерес на истината, те оцениха това, че имам желание макар и с 0 дни опит само с едно преминато обучение в рамките на 2 месеца ми гласуваха доверие и ми дадоха поле за изява", каза Михаил Михалев.

Възможността за допълнителна квалификация и различни кариерни възможности за развитие, са част от причините, които мотивират Михаил да обърне гръб на графичния дизайн и да се насочи към тестването на софтуер.    "Мотивира ме това, че дизайнът е по-слабо заплатен. Като професия не е достатъчно оценявана, понеже ние продаваме своите идеи, но понякога те не са достойно оценени, а и пазара се е наситил от дизайнери и мисля, че взех правилното решение към момента като се ориентирам към една друга професия QA специалист. Това са специалистите които тестват софтуери и осигуряват неговата качествена работа", допълни той.   

Заради кризата и увеличаващата се възможност за работа от дома - интересът към сектора се увеличава още повече, обясняват специалистите. 

"Миналата година имаше интерес към IT сектора имаше и търсене на специалисти, тази година продължава с по-засилено темпо особено заради дигитализацията в различни сфери особено около Ковид кризата. Друга тенденция е това преориентиране на хора към ИТ сферата, които имат опит и квалификация в друга сфера имат, но са решили да тръгнат в посока на IT позиции", обясни маркетинг мениджърът на Career Tech Теодора Добрева.

По данни на Българската асоциация на софтуерните компании към 2020 година, IT индустрията е най-бързо растящият сектор в българската икономика. А средната месечна заплата на специалистите в сферата е достигнала 3500 лв. в края на миналата година - почти 3 пъти над средното за страната, сочат данни на Националния статистически институт. 

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback