Проф. Николай Витанов: "Щитът" ни на защита сега е 20%

70% ще достигнем през октомври, изчисли математикът на НОЩ

15.03.2021 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

От какво зависи да не достигаме 5000 заразени на ден?

"От нас зависи" - коментира математикът на НОЩ проф. Николай Витанов в предаването „Опорни хора“, като допълни, че се очаква 24 области да бъдат много зле.

"Сега ще ви запозная с оперативната прогноза, а след това и с неоперативната, тоест дългосрочната. Какво е разпространението в най-големите области, които са с най-голямо население? Дали е дифузно или клъстерно... Въпросът е колко пъти е над "критичната стойност"? Например. София град - днес е 1,88 над критичната стойност. София потъва. Пловдив – е 1.53 над. Пловдив потъва също. Варна - има 1,67 над критичната стойност. Потъва. Бургас има 2.48 пункта. Той е най-зле от всички.“

Професор Витанов коментира и характерното за настоящата вълна:

"Ноемврийската се характеризираше с две седмици "базово репродуктивно число над 1.3, при тази не е така. При тази е под. Това означава, че вълната се надига, броят на новите случаи расте, но броят на активните случаи не расте толкова бързо, колкото ноември месец. Тоест имаме една класическа вълна, която расте бавно и общо взето ще падне бавно.

Това означава ли, че няма да видим отново "ужаса" от ноември?

"Броят на заразените расте, но той расте бавно. Дали ще видим 5000 заразени на ден, ще видим... Ако това се случи, ще влезем в една много лоша турболентност."

Неоперативната прогноза на професор Витанов

"Става въпрос за броя хора, минали през пандемията заедно с ваксинираните. Кога ще достигнем прочутите 70%? В момента "щитът" ни е на 20%, очаква се края на лятото - началото на есента да достигнем 60-те%, а многозаветните 70%, остават за октомври."

Цялото интервю можете да гледате във видеото.