Евгени Иванов, ВСС: Проблемът с българските европейски заповеди за арест е законодателен

Върнатите предложения за европрокурори са "буря в чаша вода", добави той

15.03.2021 | 13:39 Редактор: Таня Харизанова

Защо българските европейски заповеди за арест са невалидни? Звучен шамар ли получи прокуратурата от Съда на ЕС?

"Не мисля, че може да бъде окачествено като "звучен шамар", коментира членът на Висшия съдебен съвет Евгени Иванов в предаването "Опорни хора".

"Просто Европейските заповеди за арест, като повечето актове на Прокуратурата, ще минават през съдебен контрол. Между другото, такъв контрол и досега имаше, но след като лицето бъде задържано и предадено, а сега ще трябва да се осъществява и предварителен, превантивен контрол."

По въпроса с преработването на закона, Евгени Иванов сподели, че трябва да се осъществи законодателна промяна, защото този ред на предварително разрешение за издаване на Европейска заповед за арест трябва да бъде решена на законодателно ниво. Той изрази и своите адмирации към министъра на правосъдието, че реагира мигновено.

Защо разбираме по този начин, нечий пропуск ли е това?

"В държавите, в които Прокуратурата не е част от Съдебната система, тогава е абсолютно задължително да минава през такъв съдебен контрол. В България обаче не е така. Българската прокуратура е част от Съдебната система, затова до този момент това не беше изтъквано като проблем. Например в Германия преди 2 или 3 години се направи подобно законодателно решение, защото там Прокуратурата е извън Съдебната система. И само да уточним от гледна точка на обективността, съдът на Европейския съюз има 2 предходни решения, които подкрепят до сега действащия ред. Това е трето, което е противоположно на другите две. Прокуратурата няма проблем със съдебния контрол. Напротив, ние си изпълняваме закона. Проблемът е законодателен. И ако въобще има проблем, то той би могъл да бъде обрисуван по този начин. В момента няма парламент и докато се сформира новия, ще мине време, чисто технологично, ще отнеме време да се синхронизира нашето законодателство. Ако е проблем - това би могло да се нарече проблем, за мен той не е сериозен."

Какво се случва със знаковите обвиняеми на Прокуратурата?

"От чисто юридическа гледна точка, тези предстоящи изменения в законодателството ще действат занапред. Досегашният ред си остава", коментира Евгени Иванов.

Възможно ли е българската прокуратура да бъде осъдена?

"Аз не виждам такава конспирация в това решение на Съда на Европейския съюз. Става дума за Европейска заповед във връзка с дело на колегите от "Районна прокуратура Свищов", които са я издали именно на база на действащото ни законодателство. Нищо конспиративно няма в тази ситуация. Ако има проблем, затруднение или временно забавяне по някое дело, то ще дойде именно от това обстоятелство, че нямаме действащ парламент в момента."

По въпроса с атаката на президента към Конституционния съд във връзка с "Бюрото за защита" към Прокуратурата, членът на ВСС, Евгени Иванов коментира:

"Запознат съм с мотивите. Признавам си, че не ги споделям. За мен "Бюрото по защита" е едно ефикасно звено и структура, които имат да изпълняват точно законови задачи. Те охраняват лица, които се чувстват или са застрашени по някакъв начин във връзка с наказателно производство. Има закон за тази материя и те точно там са регламентирани. Те охраняват и колеги прокурори или следователи, които са застрашени. Отделно извършват и дейности по подпомагане на прокуратурата при извършване на действия по разследването. Нищо противоконституционно не виждам в това. "

"Не споделям аргументите на президента и не мисля, че са основателни. В крайна сметка въпросът ще бъде решен от Конституционния съд. Той е единственият орган, съд, в нашата държава, който може да прави подобни тълкувания".

С какво свързвате допитването на президента?

"Само мога да гадая, но ако трябваше да се атакува законовата регламентация и съществуване в този вид на "Бюрото по защита", това може би трябваше да бъде направено доста по-рано. Сигурно има някаква причина да е сега."

"Само мога да гадая, не искам да влизам в подобни предположения, не искам да влизам в подобна конспиративност. Аз имам пълна вяра в правилността на бъдещото решение на Конституционния съд“,категоричен е Евгени Иванов.

По темата за делегираните европрокурори, Евгени Иванов коментира:

"Аз бях изненадан от журналистическите интерпретации, които бяха доста бурни в началото. От там се инспирира напрежение в обществото, което според мен е буря в чаша вода. Нищо лошо или толкова необичайно не се е случило. Това е процедура, която за пръв път се случва и се изпълнява и то не само по отношение на България, а по отношение и на другите 21 от общо 22 държави членки на Европейския съюз, които са приели регламента за създаването на Европейската прокуратура и са се включили в нея. Част от правилата за избор на европейски делегирани прокурори е именно тази възможност, която е дадена - да се събира допълнителна информация за предложените от държавата кандидати."

Цялото интервю можете да гледате във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК